Hermanos Napisano 17 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2014 Witam,kontynuuję próbę identyfikacji monet, które dotychczas uważałem za NN. Tym razem dokopałem się do cuda, które widzicie na zdjęciu. Wydaje mi się, że na środku są litery IN lub NI otoczone wieńcem. Na odwrocie widnieje chyba umieszczony centralnie napis EINE".Moneta wykopana na Dolnym Śląsku, więc to pewnie coś szkopskiego.Średnica wynosi 17-18 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudylisek Napisano 18 Wrzesień 2014 Share Napisano 18 Wrzesień 2014 To prawdopodobnie 3 centymy Hieronima Napoleona, brata cesarza Napoleona Bonapartego. Tu przykład monety bitej w Westfalii, 1810. Na Twojej monecie jest HN a nie IN jak pokazałeś na fotce z prawej.Niestety tylko taką małą fotkę przykładu znalazłem w necie.Darz Dółrudylisek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudylisek Napisano 18 Wrzesień 2014 Share Napisano 18 Wrzesień 2014 lepszy przykładhttp://www.ebay.pl/itm/Westfalen-Hieronymus-Napoleon-1807-1813-3-Cent-1812-H131-/201121603236?pt=M%C3%BCnzen_Medaillen&hash=item2ed3c81ea4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hermanos Napisano 18 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2014 Wygląda na to, że masz rację, dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.