tyskacz Napisano 17 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2014 WitamCzy jest jakaś szansa na to by ktoś rozpoznał herb jaki widać na załączonym zdjęciu. Sygnet srebrny, w promieniu paru metrów wyskoczyła jeszcze stara plomba z napisem Oppeln i krzyżyk. Gdyby zdjęcia tych rzeczy miały pomóc w identyfikacji zamieszczę je jutro ze względu na brak foto pstryka. Znalezione 15 km od OPOLA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyskacz Napisano 17 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2014 Dziś wyszła jeszcze pieczęć ,ale dopiero ją czyszczę aby odczytać inicjały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 18 Sierpień 2014 Share Napisano 18 Sierpień 2014 herb złożony - z herbów złożonychhttp://www.cyfronet.krakow.pl/~mxtopor/herbarz/herbarz/stronagl/teoria/zlozone/zlozone.htmlnależy rozebrać na części - i szukać w genealogii... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyskacz Napisano 19 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 19 Sierpień 2014 Dzieki za ta informacje.Dorwałem ostatnio książkę z herbami, chyba miejscowości opolskich. Było tego od groma. Jak szukać takich informacji? Jest jakiś ,,herbarz polski,, A może ktoś się pokusi i znajdzie rozszyfruje jeden z nich. Chciałbym sie dowiedzieć czy te herby będą miały coś wspólnego z pieczątką i inicjałami które ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyskacz Napisano 19 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 19 Sierpień 2014 ...na tej stronie z linka tego spoooroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyskacz Napisano 6 Luty 2015 Autor Share Napisano 6 Luty 2015 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=736030#1729774 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyskacz Napisano 6 Luty 2015 Autor Share Napisano 6 Luty 2015 Udało mi się powiązać te znaleziska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyskacz Napisano 6 Luty 2015 Autor Share Napisano 6 Luty 2015 Znalezione w tym samym miejscu 50 cm obok siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyskacz Napisano 6 Luty 2015 Autor Share Napisano 6 Luty 2015 ,,Na sygnecie znajdują się herby miejscowości i regionów Rennes Saint-Malo Quimpe? BrestNantes Brytania? Saint-BrieucCzas powstania sygnetu – zapewne XIX w., raczej II jego połowa.Przeznaczenie sygnetu – prawdopodobnie swego rodzaju gadżet administracji lokalnej, względnie jakiejś regionalnej wspólnoty (np. związku miast, jakiegoś stowarzyszenia, opcji politycznej itp.) albo po prostu wyraz regionalnego patriotyzmu, ewentualnie także jakaś okolicznościowa pamiątka…Biorąc pod uwagę, iż jest to sygnet z herbami ziemskimi, jakiekolwiek poszukiwania genealogiczne potomków właściciela sygnetu są bezzasadne. Być może ponowne, dokładniejsze przeszukanie miejsca znaleziska oraz zebranie związanego z nim materiału źródłowego oraz dodatkowe przeanalizowanie jego historii, naprowadzi na jakiś ślad jego ewentualnego właściciela. By uzyskać większą ilość informacji co do samego sygnetu, należałoby zgłosić się do jakiegoś sklepu antykwarycznego lub domu aukcyjnego we Francji, a najlepiej na terenie Bretanii. Tam zapewne bardziej pewnie określono by owe dwa dyskusyjne herby oraz bardziej szczegółowo czas powstania sygnetu. Zapewne też znano by jego genezę,,Zleciłem to firmie heraldyczno genealogicznej. Powyzszy tekst to wielki skrót referatu na 5 stron a4 z linkami i rozpiska każdego herbu z osobna. Jestem bardzo mile zaskoczony formą odpowiedzi na moje zlecenie. Wydanych paru złoty nie załuje bo bedąc laikiem mozna by sie zaszukac na smierc.Szukam dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.