Hermanos Napisano 6 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2014 Witam,monetka wyszła na obozowisku z 1813r.Jest bardzo zatarta, więc nie mogę (nie umiem*) jej zrobić zdjęcia.Dlatego też rysunek...Te esy-floresy są symetrycznie rozmieszczone, więc reszty nie rysowałem. Postać jest przedstawiona z profilu i ma na głowie coś na kształt wieńca (więc sądzę, że to Napoleon).Widoczna część daty: 17...Proszę o pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hermanos Napisano 6 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2014 Ah tak: dookoła naszego kochasia też widać zarysy napisów.PS. Proszę czytającego to admina o poprawienie literówki w nazwie tematu, jeśli to nie problem. Jak już ją wyłapałem, to mi gnida spać nie da... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filip1601 Napisano 6 Sierpień 2014 Share Napisano 6 Sierpień 2014 Jaka jest średnica tego krążka i z jakiego metalu jest wykonany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hermanos Napisano 6 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2014 Średnica to ok. 28mm.Moneta jest z czegoś miedziowato-mosiądzowatego.Gruba i ciężka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1153 Napisano 6 Sierpień 2014 Share Napisano 6 Sierpień 2014 Pierwsza myśl: Krajcar Marii Teresy. http://colnect.com/pl/coins/coin/32906-1_Kreuzer_H_NB_P_W_C_G_K_S-1740-1790_Monarchia_Habsburg%C3%B3w_Maria_Teresa-Austria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hermanos Napisano 6 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2014 Wygląda identycznie... z tym, że na mojej jest litera W" a nie K"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hermanos Napisano 6 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2014 Mam!http://img.ma-shops.com/zufahl/pic/artid1957_combined.jpgSerdecznie dziękuję Tomku! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1153 Napisano 6 Sierpień 2014 Share Napisano 6 Sierpień 2014 To oznaczenie mennicy W to Wiedeń. Sprawdź datę. Krajcary Marii Teresy i Franciszka (szczególnie zniszczone) można łatwo pomylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hermanos Napisano 6 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2014 Data nie jest do końca czytelna. Staram się oczyścić monetę ale to potrwa. jednak skoro podrzuciłeś mi właściwy trop, to już dalej sobie poradzę, dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.