Gość Napisano 9 Sierpień 2002 Napisano 9 Sierpień 2002 Witajcie fachowcy!!! Rozszyfrujcie mi(bardzo proszę) taki nieśmiertelnik: gem.Schutz.Kp.2/306.Z góry dziękuję...
Gość Napisano 13 Sierpień 2002 Napisano 13 Sierpień 2002 Przepisuję dosłownie ze strony: http://www.wehrmacht.punkt.pl/emskroty.html- gen. /gensenden/ - ozdrowieńczy(nie znalazłem skrótu gem.")- schtz. /schutzen/ - strzelecki- Kp. /kompanie/ - kompaniaNie wiem co znaczy - ozdrowieńczy"?Pozdrawiam!
panzer24 Napisano 13 Sierpień 2002 Napisano 13 Sierpień 2002 Ozdrowieńcami nazywani byli żołnierze, którzy po ciężkich ranach wylizali się i mogli dalej osić broń". Pod koniec wojny powstawało wiele oddziałów składających się tylko z ozdrowieńców i to zapewne jeden z takich związków.Pozdrawiam
Gość Napisano 16 Sierpień 2002 Napisano 16 Sierpień 2002 gem=gemischte mieszanySchuetz=Schuetzen strzelcyKp.=KompanieCałość: 2 batalion 306 mieszanej kompanii strzelców
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.