Skocz do zawartości

Proxima V.2 awaria.Problem z identyfikacją.

sodomsky

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Proszę o pomoc w ustaleniu usterki.Po 2 dniach chodzenia(mix) bez znalezienia jakiegokolwiek kolorowego fanta zwątpiłem.
Położyłem na ziemi starego polmosa" i wykrywacz dał sygnał tylko z trybu statycznego.Zdębiałem.W plecaku miałem kilka estowych" monet,które Proxima wyszarpała,a teraz milczała.Natomiast zaczęła identyfikować małe żelaztwa jak monety.Nie wiem jak to wytłumaczyć,ale wykrywacz jakby dyskryminował inaczej.Identyfikuje pięknie małe gwoździe,a na kolorze milczy.Od kilku lat chodzę na ustawieniach czułość 39 dyskr.-30 do -35.Czasem więcej.Na takich ustawieniach Proxima po napotkaniu polmosa"wyła jak szalona.
Wyłączyłem wykrywacz,wykręciłem i wkręciłem kabel ponownie i o dziwo zaczęła wykrywać monety,ale po jakimś czasie problem powrócił.Jak myślicie co padło?
Pozdrawiam.
Napisano
Co by to nie było, to albo już się zepsuło, albo właśnie się psuje. Dzwoń lub pisz maila do producenta (serwisu) - to najlepsze rozwiązanie.

Trzeba zaczynać od źródła, zwłaszcza, jeśli jest tak dobre i ma się je pod ręką, jak Rutus [http://www.rutus.com.pl/kontakt.php]
Napisano
Z tego co piszesz kolego, to wynika, że problem pojawia się z przerwami", więc jeśli pomogło przynajmniej na chwilkę wypięcie i wpięcie wtyczki, to sprawdź, czy ta wtyczka nie jest uszkodzona (piny w jej środku) lub we wnętrzu gniazda nie ma jakichś zanieczyszczeń. Może być też przerwany jeden z przewodów wewnątrz kabla sygnałowego, ale to już musi sprawdzić serwis RUTUSA.
Napisano
rozkręć wtyczkę na przewodzie którą dokręcasz do elektroniki. Nie ma tam żadnej filozofii. Może któryś kabelek jest naderwany i nie łączy.
  • 2 weeks later...
Napisano
Cześć.Dziękuję za odpowiedzi.
Nadal staram się ustalić co padło"
Zauważyłem,że sprzęt ciężko dostroić do gruntu.Dostraja się,ale pokazuje jakieś kosmiczne wyniki np:
Wzór -(minus)4506 i wtedy nie widzi" na dynamiku łuski od Mausera nawet z kilku cm.Szukanie koloru mija się z celem.Sprzęt udaje się dobrze dostroić" dopiero po wyłączeniu i ponownym włączeniu detektora.Chociaż nie zawsze.Jak już się dostroi to wykrywa kolor głęboko i prawidłowo.Po jakimś czasie pracy usterka powraca.
Jakieś sugestie?Awaria elektroniki?
Powiem tak,że sprzęt
Pozdrawiam.
Napisano
Powiem tak,że sprzęt ogólnie działa dobrze,ale dopiero po poprawnym dostrojeniu do gruntu.Niestety strojenie jest utrudnione.Aha i na gruncie fabrycznym też nie widzi mauserków.Zaczął przycinać się pin-pointer,ale to chyba nie ma wpływu na zdolność strojenia detektora.
Napisano
Odeślij do serwisu. Ja miałem problem w v2 ze strojeniem do gruntu. Wyglądało to tak jakby się zawieszał w trakcie strojenia. Odesłałem i po tygodniu wróciła gotowa. Jeśli to nie problem z bateriami to zostaje tylko wysyłka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie