Gość Napisano 25 Marzec 2004 Napisano 25 Marzec 2004 Mam pytanko czy zwiększenie rozstawu sond w tym wykrywaczu może skutkować wzrostem zasięgu?, jakie będą zalety i wady takiego rozwiązania. Proszę o odpowiedź pozdrawiam kondrx.
Glassmine Napisano 6 Kwiecień 2004 Napisano 6 Kwiecień 2004 Najkrócej mówiąc zwiększenie rozstawu sąd spowoduje przestanie działania tego wykrywacza. Jest obliczony i zestrojony do takiego a nie innego rozstawu.
Gość Napisano 6 Kwiecień 2004 Napisano 6 Kwiecień 2004 Dziękuję za odpowiedz nie będę kombinował pzdr kondr.
mrand Napisano 7 Kwiecień 2004 Napisano 7 Kwiecień 2004 Glassmine, mylisz się. Jeśli ktoś potrafi może poeksperymentować. Efekt jest taki jakbyś powiększał sondę ze wszystkimi tego następstawami (dobrymi i złymi). PozdrawiamMrand
Gość Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Mrand może mógłbyś powiedzieć coś więcej na temat takiej zmiany, ewentualnie udzielić praktycznych wskazówek. Pozdrawiam kondr.
mrand Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Na jakieś skokowe zmiany nie licz, ale przedłużenie drążka o ok. 1/3 - 1/2 jest możliwe. Zachowasz dobrą czułość np. na hełm, a zmniejszysz problemy z drobniejszymi rzeczami. Szczególnie wtedy, gdy nieraz trzeba nieść antenę nisko nad ziemią. Główny problem leży w sztywności konstrukcji. Prawdopodobnie trzeba będzie dotoczyć dodatkowe mufy-łączniki. Zanim się zdecydujesz na przeróbki, sprawdź wszystko a sucho" czyli statycznie. Zrób stanowisko pomiarowe z belki drewnianej np. 15x15cm. Mocuj do niej sondy i sprawdzaj czy o to Ci chodziło. Zachowaj maksymalną staranność. Dopiero wtedy decyduj się na przeróbki. Kiedyś modyfikowałem w ten sposób detektory Whites 808, ku pełnemu zadowoleniu użytkowników. PozdrawiamMrand
Gość Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Dziękuję Mrand o to mi właśnie chodziło, zrobię jak mówisz.Pozdrawiam kondr
cezarx Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Własnie Własnie Sprawdzimy PZDR KONDR Darz dół
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.