Skocz do zawartości

Zjednoczmy się

gregiolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was wszystkich.

Zdaje sobie sprawę, że prób zjednoczenia środowiska poszukiwaczy było wiele. Jestem dość solidnie zaznajomiony z problematyką jawności poszukiwaczy w Polsce od strony prawnej- uważam jednak, że jako nisza i będąc w ukryciu - niczego nie uzyskamy.

Jako amator martwi mnie, że mimo iż nigdy nie miałem intencji zniszczenia czy przywłaszczenia czegokolwiek w momencie gdy nabywam wykrywacz metali jestem pod jedną kreską nazwany wandalem odgórnie.

Martwi mnie, że środowisko archeologiczne swoją petycją walczy jedynie o kolejne zakazy zasłaniając się niejasnymi przepisami i ogólnikami typu wiele krajów, dużo bardziej" itp. bez zastanowienia się jak nadać nam tożsamość, jak nauczyć nas i dzielić się wiedzą oraz jak dzięki nam stać się potrzebnymi.

Chciałbym pomóc nam wszystkim, nie tylko poszukiwaczom ale każdemu kto nadmiernie ufa stereotypom w tej dziedzinie. Moją wizją jest stan rzeczy, w którym nie jestem anonimowy jako hobbysta amator i legalnie realizuje swoje hobby bez uszczerbku na dorobku kulturowym Państwa.

Jeśli ktoś z Was potraktuje ten post poważnie proszę o pomysły, Wasze zdanie w zakresie nazwy stowarzyszenia, domeny internetowej i opisu problematyki jaką powinniśmy się zająć aby profesjonalnie podejść do tematu. Nie chciałbym się zdawać tylko na mój pomysł.

Na forum znalazłem nazwę Polski Związek Poszukiwaczy, trudno jednak o domenę www. Z mojej strony posiadam środki, możliwości prawne i techniczne na realizację przedstawionej idei- po prostu nie chciałbym robić tego sam jednakże i tak to zrobie :).

Chciałbym aby nikt nie czuł się urażony naszymi działaniami ale niedopuszczalne jest aby robić z takiej rzeszy ludzi wandali oraz ludzi nieodpowiedzialnych tylko dlatego, że nie jesteśmy archeologami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie