szwejk4 Napisano 13 Maj 2014 Autor Share Napisano 13 Maj 2014 Witam kolegów wyskoczył mi taki guziczek zdziwiło mnie to że jest wykonany z cynku zazwyczaj trafiały się mosiężne wielkość to 29mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwejk4 Napisano 13 Maj 2014 Autor Share Napisano 13 Maj 2014 Jest ledwo widoczny napis Extra Fein i jakieś sygnatury niestety nie czytelne, co to za odmiana i czy często występują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xxxjarooo Napisano 13 Maj 2014 Share Napisano 13 Maj 2014 WitamWydaje mi się że chodzi o ten guzik,ale mogę się mylić :-)Pruski guzik wojskowy (rangowy)© buttonarium.euAwersAwers przedstawia orła w koronie zamkniętej, z monogramem FR na piersi (FR = Friedrich Rex, czyli Friedrich II von Hohenzollern, czyli Fryderyk II Wielki - król Prus w latach 1740-1786) oraz z regaliami w łapach (jabłko w lewej oraz berło w prawej łapie). Na obrzeżu guzika widnieje pojedynczy wypukły rant.RewersRewers sygnowany: EXTRA FEIN * J. B. *.CiekawostkaGuziki te wykonywano z mosiądzu, tombaku i niklu.Datowanie i przeznaczenieJest to tzw. guzik rangowy (Adlerknopf, czyli guzik z orłem), guziki tego typu noszone były przez podoficerów na stójce kołnierza, po obu stronach szyi. Guziki te zostały wprowadzone w wojsku pruskim w 1846 roku i były w użyciu aż do roku 1918 - w latach 1871-1918 już w ramach Cesarstwa Niemieckiego.Wymiary guzikówGefreitenknopf - guzik kaprala Ø 10 linii ± ½ linii,czyli około 26,2 mm ± 1,3 mmSergeantenknopf - guzik sierżanta: Ø 12 linii ± ½ linii,czyli około 31,4 mm ± 1,3 mmCiekawostkaDawniej, kaliber broni oraz średnice guzikówmierzono w tzw. liniach, czyli odpowiednik 1/10 cala.W XIX wieku 1 cal pruski wynosił 26,17 mm,czyli 1 linia wynosiła 2,617 mm. link http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=286 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.