szwejk4 Napisano 13 Maj 2014 Autor Napisano 13 Maj 2014 Witam kolegów wyskoczył mi taki guziczek zdziwiło mnie to że jest wykonany z cynku zazwyczaj trafiały się mosiężne wielkość to 29mm.
szwejk4 Napisano 13 Maj 2014 Autor Napisano 13 Maj 2014 Jest ledwo widoczny napis Extra Fein i jakieś sygnatury niestety nie czytelne, co to za odmiana i czy często występują.
xxxjarooo Napisano 13 Maj 2014 Napisano 13 Maj 2014 WitamWydaje mi się że chodzi o ten guzik,ale mogę się mylić :-)Pruski guzik wojskowy (rangowy)© buttonarium.euAwersAwers przedstawia orła w koronie zamkniętej, z monogramem FR na piersi (FR = Friedrich Rex, czyli Friedrich II von Hohenzollern, czyli Fryderyk II Wielki - król Prus w latach 1740-1786) oraz z regaliami w łapach (jabłko w lewej oraz berło w prawej łapie). Na obrzeżu guzika widnieje pojedynczy wypukły rant.RewersRewers sygnowany: EXTRA FEIN * J. B. *.CiekawostkaGuziki te wykonywano z mosiądzu, tombaku i niklu.Datowanie i przeznaczenieJest to tzw. guzik rangowy (Adlerknopf, czyli guzik z orłem), guziki tego typu noszone były przez podoficerów na stójce kołnierza, po obu stronach szyi. Guziki te zostały wprowadzone w wojsku pruskim w 1846 roku i były w użyciu aż do roku 1918 - w latach 1871-1918 już w ramach Cesarstwa Niemieckiego.Wymiary guzikówGefreitenknopf - guzik kaprala Ø 10 linii ± ½ linii,czyli około 26,2 mm ± 1,3 mmSergeantenknopf - guzik sierżanta: Ø 12 linii ± ½ linii,czyli około 31,4 mm ± 1,3 mmCiekawostkaDawniej, kaliber broni oraz średnice guzikówmierzono w tzw. liniach, czyli odpowiednik 1/10 cala.W XIX wieku 1 cal pruski wynosił 26,17 mm,czyli 1 linia wynosiła 2,617 mm. link http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=286
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.