kristo993 Napisano 5 Maj 2014 Autor Share Napisano 5 Maj 2014 Witam pasjonatów historii mam do identyfikacji taką oto pieczęć. Jest ona w całości wykonana z mosiądzu jej wysokość to 4,5 cm szerokość stempla to 1,7 cm stempel sygnowany literami A.S. czcionką Szwabacha nad literami korona pięciopałkowa.Jeśli jest to możliwe to proszę o jak najwięcej informacji na temat okresu z jakiego może pochodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristo993 Napisano 6 Maj 2014 Autor Share Napisano 6 Maj 2014 wrzucam fotkę stempla tej pieczęci może to zdjęcie pomoże w wyznaczeniu okresu z którego pochodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristo993 Napisano 7 Maj 2014 Autor Share Napisano 7 Maj 2014 Korona na nad literami ma charakter rangowy prawdopodobnie jest to korona szlachecka może to pomoże w wydatowaniu okresu z jakiego pochodzi z góry dzięki za więcej informacjiPozdrawiam kristo993 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
next3 Napisano 9 Maj 2014 Share Napisano 9 Maj 2014 Witam, według mnie krój pisma wskazuje na połowę XIX w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristo993 Napisano 11 Maj 2014 Autor Share Napisano 11 Maj 2014 Witam czy pieczęć ta mogła należeć do kogoś z rodziny szlacheckiej czy może jest to pieczęć wojskowaPozdrawiam kristo993 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
next3 Napisano 11 Maj 2014 Share Napisano 11 Maj 2014 witam, jeżeli korona ma 7 lub 9 pałek" to może to być pieczęć szlachecka, ale wydaje mi się że pieczęcie szlacheckie zawierały najczęściej herb, a tu mamy monogram. Szlachcic na pieczęci raczej pochwaliłby się herbem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristo993 Napisano 11 Maj 2014 Autor Share Napisano 11 Maj 2014 Czyli mam tutaj pieczęć wojskową ?Pozdrawiam kristo993 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
next3 Napisano 11 Maj 2014 Share Napisano 11 Maj 2014 Chyba raczej to pieczęć kogoś zwyczajnego". Pamiętajmy że w tamtych czasach korespondencja listowa była najczęstszą formą komunikacji na odległość, więc pieczęć była czymś tak powszechnym jak pióro. Pieczęć mógł mieć każdy kto potrafił pisać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristo993 Napisano 11 Maj 2014 Autor Share Napisano 11 Maj 2014 I wszystko jasne wielkie dzięki za tle informacjiPozdrawiam kristo993 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.