stec Napisano 25 Marzec 2004 Autor Napisano 25 Marzec 2004 Witam.Ostatnio zapragnąłem zrobić sobie wykrywacz PI GERBER którego schemat otrzymałem od któregoś z kolegów na tym forum. Ale ostatnio przeglądając ogłoszenia natknąłem się na ofertę, gdzie sprzedający sprzedaje wykrywacz PI GERBER_2,cena była cos ok. 400pln. I tu mam pytanie do Was, czy ktoś wie coś na temat tej wykrywki? Chodzi mi szczególnie o to czym się różni od swojego poprzednika?Ma może ktoś rozeznanie w tej sprawie? A może któryś z Was posiada schemat tego ustrojstwa, chętnie bym go sobie obejżał i przeanalizował.Jak narazie wstrzymuję sie z budową tej konstrukcji i liczę na waszą pomoc. Być może Gerber-2 jest ciekawszą konstrukcja o lepszych parametrach.Pozdrawiam kolegów po fachu!!!Stec.
burgund Napisano 15 Kwiecień 2004 Napisano 15 Kwiecień 2004 Ciekawe gdzie znalazłeś to ogłoszenie.Owszem jest 2 schematy tej wykrywki.sam sobie taki zrobiłem i go bardzo chwale.jest mniej pracochłonny.różnica:zmieniona przetwornica dzieki czemu mozna szukac nawet w deszcz.ten pierwszy byl na 60 Hz,a 2 na 300Hz.ma wiekszy zasieg i czułosc a po zastosowaniu płaskiej sondy wykrywa monety ułozone na kant".czułość,przykład:moneta 2 gr- 25cm, moneta PRLowska 20zł -36cm oczywiscie płaska sonda 30cm.wiecej na ten temat opisze na forum w temacie Płaska sonda do PI".
stec Napisano 15 Kwiecień 2004 Autor Napisano 15 Kwiecień 2004 Witam.Nie szukałem ogłoszenia tylko coś na temat gerbera". Wpisując jako słowo kluczowe w wyszukiwarce google właśnie tą frazę. I szczeże mówiąc nie znalazłem wiele info ale natknąłem się na takie ogłoszenie i to nadodatek w tym serwisie.Być może nie znajdziesz już tej strony bo ja szukałem trochę czasu temu. Obecnie pozostawiłem tą konstrukcje i zaczynam budować fishera-555,ale jak masz czas i chęć to możesz podżucić na maila ten drugi schemat.Czekam również na ten post z testami płaskiej sondy w twoim PI to wtedy jeszcze i pomyslę nad gerberem.Pozdrawiam.STEC"
inio_01 Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 jesli to nie problem to rowniez prosze o schemat gerbera 300 Hz na mail-a ,wlasnie jestem w trakcie konczenia podobnej konstrukcji (robie bez schematu , kopia plyty ) ale jak kolega powyzej napisal oryginal z ktorego zrzynam lapie wszystko co metalowe i to z dobrymi osiagami bo testowalem w terenie i jestem pod wrazeniem tej wydumki fakt ze to tylko PI a nie VLF i po calym dniu kopania wszystkigo (druty ,kapsle, smieci) czlowiek jest zmarnowany jak kon po dobrym westrnie ale moge z cala pewnoscia stwierdzic ze to swietna alternatywa dla jablaPozdrawiam
stec Napisano 30 Kwiecień 2004 Autor Napisano 30 Kwiecień 2004 do Inio_01.posłałem Tobie na maila dwa schematy gerbera. Jeden ma zmodyfikowane zasilanie tzn. brak przetwornicy i niewiem czy to jest ten sam o którym pisał wcześniej kolega urgund"pozdrawiam.STEC
inio_01 Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 to sa dwa te same schematy i na dodatek ten jeden to schemat z elektrody poprawiony przez SWaldka (zamieszczony tam przeze mnie) a to drugie to pelna dokumentacja gerbera sporzadzona rowniez przez tego samego specjaliste od projektu Greber" tzn. SWaldka dzieki wielkie ale to nie jest to o czym mowil Burgund (chyba) bo po ostatniej prosbie na forum schematu mi jeszcze nie poslal, ja odpalilem kilka segmentow tego wykrywacza (nowszy model-plynna zmiana czestotliwosci, glosniejszy gen.akustyczny ) jak dokoncze to podesle schemat ktory nie rozni sie zbytnio od tego ktory podeslales do mnie na mail-a dzieki za zainteresowanie Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.