Skocz do zawartości

Legalne poszukiwania

mech

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może mi ktoś powiedzieć jak się ma poniższy tekst do nowej ustawy. Z tego wynika że zgłaszam konserwatorowi, a skoro to nie jest stanowisko archeo to uzyskuję zgodę właścicela terenu i podejmuję prace poszukiwawcze ?

B. Zasady prowadzenia poszukiwań pozaarcheologicznych:

1.Poszukiwania pozaarcheologiczne na obszarach nie chronionych przepisami ustawy o ochronie dóbr kultury lub przepisami prawa miejscowego, nie będą traktowane jako nielegalne prace archeologiczne i wykopaliskowe, jeżeli zarejestrowane stowarzyszenie dokona pisemnego zgłoszenia zamiaru podjęcia takich poszukiwań do właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków. Zgłoszenie umożliwi konserwatorowi przyjęcie do wiadomości zamiaru podjęcia poszukiwań, bez wszczynania jakiegokolwiek postępowania w trybie administracyjnym, chyba, że w wyniku pozyskanych informacji (np. poszukiwania planowane będą na stanowisku archeologicznym) wojewódzki konserwator zabytków będzie zmuszony podjąć czynności urzędowe.
Napisano
witaj

co do Twojego postu to powiem tak:
zostawisz typom swoje dane i masz wjazd na chate murowany
przemyśl to bo za łuske w dzisiejszych czasach siedzieć możesz :)))))
Napisano
Założyłem Stowarzyszenie które jest wpisane do KRSu. Dostałem pozwolenie na prace poszukiwawcze, z tym że przypisano je pod badania archeologiczne. W miejscu gdzie mają być prowadzone prace nie ma stanowiska archeo i nawet nie podlega ono pod nadzór archeo. I żeby było śmiesznie kierownictwo nad pracami ma prowadzić archeolog. Więc trochę to jest sprzeczne z powyższym tekstem o aleceniach w sprawie zasad współpracy wojewódzkich konserwatorów zabytków z ekploratorami".

Co do podawania adresów to jest to dobrowolne, cały tekst znajduje się tutaj: http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=prawo&artykul=zalecenia

A jak by chcieli to podam adres siedziby Stowarzyszenia.

Pozdrawiam
Napisano
A czy którykolwiek z forumowiczów, próbował dostać pozwolenie. Może ktoś wie jak ono wygląda.

A jesli chodzi o interpretację przepisów, to ja mam takie podejście. W Polsce jako że jest to państwo prawa, wszystko co nie jest zabronione jest dozwolone. Prawo złamię gdy będę prowadził poszukiwania zabytków. Ja wiem co to jest zabytek i nie szukam go. Problem może się pojawić gdy Pan policjant przyjdzie do mnie do lasu albo na pole a ja będę miał coś ciekawego w tobie. No ale zawsze przecież można znaleźć to coś przez przypadek, niechcący.
Druga sprawa to to że, w ustawie jest ładnie napisane co to jest zabytek, ale nie jest wyjaśnione co to jest poszukiwanie ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych, przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych. Moim zdaniem to może być przecież praca na PC związana z poszukiwaniami np, przeglądanie map, szukanie informacji w internecie, itd. Moim zdaniem termin prowadzenie poszukiwań powinien być wyjaśniony dokładnie. Dla mnie prowadzenie poszukiwań to dokładnie opracowane i przygotwane działanie, które określa przedmiot poszukiwań i miejsce. A nie to co zwykłem robić, czyli biorę wykrywacz i latam po jakimś polu i szukam czegoś sam niem czego, a najczęściej znajduję kapsle i pulltab'y.
Na koniec mam pytanie, czy ktoś mi może powiedzieć jaki stan legislacyjny tej ustawy, czy to już obowiązuje, czy może ktoś jeszcze musi to uchwalić?

pozdrawiam
Napisano
Zawsze mozna powiedziec że się szuka meteorytów :))
A jak ktoś dostanie pozwolenie to niech napisze na forum jak to przebiega i ile za tym biegania.
pozdr
Monti
Napisano
Ja czekałem dwa tygodnie. Ale to jest pozwolenie dla Stowarzyszenia, nie mam pojęcia jak z osobami prywatnymi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie