ern123 Napisano 31 Marzec 2014 Autor Share Napisano 31 Marzec 2014 witam, dziś trafiłem taką monetkę, i niestety nie mogę nic podobnego znaleść, porównywałem do boratynek ale raczej nie jest to boratynka, z jednej strony widoczny orzeł dosyć podobny do tych na denarkach jagiellońskich, obok orzełka widze jeszcze takie jakby kółeczka , cięzko ze zdjęciami ale starałem sie jak mogłem, czy komuś coś przypomina ta monetka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ern123 Napisano 31 Marzec 2014 Autor Share Napisano 31 Marzec 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ern123 Napisano 31 Marzec 2014 Autor Share Napisano 31 Marzec 2014 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIWEROLOG_16 Napisano 31 Marzec 2014 Share Napisano 31 Marzec 2014 Boratynka (boratynek) – popularna, nieoficjalna nazwa miedzianego szeląga Jana Kazimierza, bitego w latach 1659–1668.Boratynki litewskie bite początkowo w mennicy ujazdowskiej miały identyczny awers, jak koronne. Później zmianie uległy inicjały. Na rewersie była przedstawiona Pogoń. Pod nią herb podskarbiego wielkiego litewskiego (początkowo koronnego). W otoku napis, przedzielony u góry koroną książęcą, SOLI.MAG.DVC.LIT. i data. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIWEROLOG_16 Napisano 31 Marzec 2014 Share Napisano 31 Marzec 2014 Boratynka litewska - Dokładnie taka sama jak dwie twoje litewskie boratynki.Dasz dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIWEROLOG_16 Napisano 31 Marzec 2014 Share Napisano 31 Marzec 2014 Mała pomyłka, pierwsza miała być koronna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ern123 Napisano 31 Marzec 2014 Autor Share Napisano 31 Marzec 2014 hmm po prawej stronie boratynke dałem dla porównania, a po lewej stronie monetka jest o wiele mniejsza i z jednej strony widać orła a z drugiej jakieś niewyrazne wzory, i chodzi mi o monetke z lewej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ern123 Napisano 31 Marzec 2014 Autor Share Napisano 31 Marzec 2014 po za tym na pierwszym zdjeciu widać tak jakby może konia ale nie jestem pewien, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIWEROLOG_16 Napisano 31 Marzec 2014 Share Napisano 31 Marzec 2014 To jest taka sama boratynka tyle że bardziej zajechana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ern123 Napisano 1 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2014 może i tak ale wiesz jak to jest wyobraznia działa :D :D , dzieki za pomoc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIWEROLOG_16 Napisano 1 Kwiecień 2014 Share Napisano 1 Kwiecień 2014 Wiem wiem, nie raz rzymy i araby widziałem w zajazdach :)PozdrawiamDasz dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.