Skocz do zawartości

mała monetka z orzełkiem

ern123

Rekomendowane odpowiedzi

witam, dziś trafiłem taką monetkę, i niestety nie mogę nic podobnego znaleść, porównywałem do boratynek ale raczej nie jest to boratynka, z jednej strony widoczny orzeł dosyć podobny do tych na denarkach jagiellońskich, obok orzełka widze jeszcze takie jakby kółeczka , cięzko ze zdjęciami ale starałem sie jak mogłem, czy komuś coś przypomina ta monetka?

Boratynka (boratynek) – popularna, nieoficjalna nazwa miedzianego szeląga Jana Kazimierza, bitego w latach 1659–1668.

Boratynki litewskie bite początkowo w mennicy ujazdowskiej miały identyczny awers, jak koronne. Później zmianie uległy inicjały. Na rewersie była przedstawiona Pogoń. Pod nią herb podskarbiego wielkiego litewskiego (początkowo koronnego). W otoku napis, przedzielony u góry koroną książęcą, SOLI.MAG.DVC.LIT. i data.

hmm po prawej stronie boratynke dałem dla porównania, a po lewej stronie monetka jest o wiele mniejsza i z jednej strony widać orła a z drugiej jakieś niewyrazne wzory, i chodzi mi o monetke z lewej strony

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie