M98k Napisano 24 Marzec 2004 Autor Napisano 24 Marzec 2004 Witam wszystkich. Ponad dwa lata temu wpadły mi w ręce odznaczenia niemieckie. Dokładnie jest ich 4. Prosiłbym o określenie (w miare możliwości) o potwierdzenie ich autentyczności. A są to:
M98k Napisano 24 Marzec 2004 Autor Napisano 24 Marzec 2004 Następne zdjęcie, może nie najlepsze ale lepszego nie udało mi się zrobić. Jedynie co mnie zastanawie w tym odznaczeniu to dziwna igła, która jest cienka a nie ja to bywało płaskai szeroka. Na popszednim zdjęciu (zapomniałem napisać) na brązowo to są malutkie wżerki.
M98k Napisano 24 Marzec 2004 Autor Napisano 24 Marzec 2004 Kolejne odznaczenie to odznaka sportowa SA. Na skanie wyszła trochę srebrna ale w rzeczywistości kolor podchodzi pod brązowy.
M98k Napisano 24 Marzec 2004 Autor Napisano 24 Marzec 2004 Jak widać na zdjęciu, z tyłu znajdują się bicia (wszystko widoczne). Tu także szpilka jest cienka. Haczyk, o który zapina się szpilkę jest jakby przylutowany współcześnie i do tego troche krzywo.
M98k Napisano 24 Marzec 2004 Autor Napisano 24 Marzec 2004 Kolejne to odznaka NSDAP prawdopodonie wpinana w krawat. Znajdusię się ona na szpilce, nie ma żadnych bić ani niczego podobnego.
M98k Napisano 24 Marzec 2004 Autor Napisano 24 Marzec 2004 To to kolejne a jednocześnie ostatnie odznaczenie, odznaka albo cos podobnego, bo nie mam pojęcia jak to zakfalifikować. Jet to podobne do klamry pasa czonka odziałów SS, tyle tyko, że nie ma mocowania na pas, jest tylko gwint i nakretka (widoczne na drugim zdjęciu). Na dole jest motto widoczne też na drugim zdjęciu. Kolor też wyszedł nie tak gdyż w oryginale nie jest taki srebny.
M98k Napisano 24 Marzec 2004 Autor Napisano 24 Marzec 2004 To inne ujęcie, może trochę nie wyraźne ale lepszego nie jestem w stanie zrobić.
M98k Napisano 24 Marzec 2004 Autor Napisano 24 Marzec 2004 Jeśli zdjęcie i skany nie są szczegółowe i potrzebujecie dokładniejszego opisu, to pytajcie, postaram się jak najlepiej je opisać.POZDRAWIAM M98k
Gość Napisano 24 Marzec 2004 Napisano 24 Marzec 2004 witammysle ze powinienes sprecyzowac co to znaczy wpadly w rece" - wykopales, kupiles, dostales od kogos?
piterb1 Napisano 24 Marzec 2004 Napisano 24 Marzec 2004 wyglada mi to na falsy . napewno odlew klamry ss to lipa. krzyz tez nie przypomina orginału . dwie pozostałe razcej tez choc tu nie mam pewnosci.pozdr
Frozzer Napisano 24 Marzec 2004 Napisano 24 Marzec 2004 z wzoru klamry zrobiono jakas dziwna hybryde na zakretke, krzyz to lipa, bo malowany farba, szczegolnie kiepsko wyglada srebrzenie, nie wiem jak z odznaka sportowa SA, ale nie wroze jej dobrze. wpinka dosyc popularna, wiec moze byc oryg. ale chyba tez lipa
Monsun Napisano 25 Marzec 2004 Napisano 25 Marzec 2004 Witam,no niestety kolego, ale będę musiał popsuć Ci humor. Wszystkie te odznaki to podróby! Odznaka, która jest kopią motywu z klamry, jak już pisał wcześniej Frozzer, wogóle nie istaniała. Jest to poprostu kolejna radosna (albo i nie) twórczość osób robiących podróby. Odznaka sportowa SA wykonana jest mało starannie: krzywy wieniec, nie równe wartstwy metalu na mieczu, mało starannie wykonane liście dębu, zapinka innego typu niż w oryginale (Zazwyczaj były szerokie) i w dodatku krzywo przylutowana. Można by się rozpisywać ... podobnie sprawa wygląda z EK, czyli żelaznym krzyżem, oprócz wspomnianego wyżej malowania spójrz na samą fakturę rewersu! Niemcy na prawdę wykonywali swe odzanczenia bardzo starannie. Jedynym mniej starannie wykonanym odznaczeniem był tzw. Lappland - Schild, czyli Tarcza Laponii, a to z tego względu, iż była ona wykonywana w warunkach obozowych. Oczywiście odznaczenia wychodziły w różnych wersjach (szpile cienkie i grupe, różne mocowanie nitów na tych samych odznakach), ze względu na ich produkcję w wielu zakładach grawerskich. Jednakże były to nieznaczne różnice, nie mające wpływu na ogólną estetykę.PozdrMarcin
Sv Napisano 25 Marzec 2004 Napisano 25 Marzec 2004 Mam w zasobach oryginal NSDAP - wzor jak Twoj - moj z tylu nie jest taki wklesly, material z kt. znaczek wykonano jest o wiele grubszy, spinka jest pozioma i z zapieciem, ma do tego nabite jakies sygnatury...Sv
jack61 Napisano 25 Marzec 2004 Napisano 25 Marzec 2004 a tak w celu zaspokojenia ciekawosco duzo zaplaciles ?
M98k Napisano 25 Marzec 2004 Autor Napisano 25 Marzec 2004 Za wszystkie to około 60 plus klamra SS (kopia oczywiście, i nie trudno było sie tego domyśleć).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.