macbaton Napisano 26 Marzec 2014 Autor Napisano 26 Marzec 2014 Proszę o pomoc w dwóch sprawach: 1.Kiedy dostrajam do gruntu to czasem na wyświetlaczu pojawiają się zamiast cyfr poziome kreski i do tego muzyczka jak z atari - o co chodzi? 2.Omega często się wzbudza. Robię dostrojenie do gruntu, pracuję na d1, wycinam do 40, czułość na 80, a i tak jak trzymam nieruchomo to cały licznik skacze, ground error i paski góra dół, czułość od 60 do 90. Czy to normalne?
konradoss Napisano 26 Marzec 2014 Napisano 26 Marzec 2014 miałem podobnie powiedz czy działo się to podczas dużej wilgoci deszczu ? Wysyłałem na serwis wróciła bez zmian miałem dość jej kaprysów więc poszła do ludzi męczyłem się z tym sprzętem nie polecam na dłuższą metę sprzęt nie adekwatny do wydawanej na niego kasy.
macbaton Napisano 26 Marzec 2014 Autor Napisano 26 Marzec 2014 Chodziłem po łąkach przy Noteci. Grunt był podmokły. Może rzeczywiście to kwestia wilgotności. Juz postanowiłem puścić ją na koniec roku w inne ręce.
stanley1199 Napisano 27 Marzec 2014 Napisano 27 Marzec 2014 Witam. Twoja omega raczej nie zwarjowała. Tak jak napisał nunek72 pod cewką jest jakiś metal badz dostrajasz na zbyt dużej czułości. Mam nadzieje ze dostrojenie robisz na AT. Jezeli Ci sie wzbudza to zmien częstotliwośc pracy na 2 lub 3. Poprostu posprawdzaj jak reaguje. Jam osobiście mam pytanie do innych posiadaczy omegi czy mają moze jakiś sposób na kapsle po piwie? Jeżeli leży plytko to jest sygnalizowany jako coś lepszego" skla pokazyje cos w przedziale 80-90. Moze z moją omegą cos nie tak? Czy jest szansa rozróżnienia tego co jest pod cewką po wskażniku tlenków?
nunek72 Napisano 2 Kwiecień 2014 Napisano 2 Kwiecień 2014 Ja akurat staram się nie kopać sygnałów, które wskazują więcej niż dwa segmenty na skali tlenków - w większości przypadków udaje mi się nie kopać kapsli od piwa. Z tym że trzeba wiedzieć ,że wskaźnik tlenków działa powiedzmy do ok.15 cm w głąb - przy głębszych rzeczach kopię wszystko,co wskazuje na kolor, ew.gdy nie jestem dalej pewny, skręcam dyskryminację do zera ( all metal) i wtedy już mam jednoznaczne wskazanie czy to żelastwo, czy jednak kolorek.
macbaton Napisano 14 Kwiecień 2014 Autor Napisano 14 Kwiecień 2014 Tez mam problem z rozroznieniem kapsli. Jak pisze kolega wyżej, czasem skręcamy czułość i rozrozniam wtedy stal ale na kapsle to nie działa. Wskaźnik Ferro na nowe kapsle nie działa. Nie widzi tego. Jeszcze przy okazji pytanie: gdzie w pinpoint pokazuje głębokość? Przesiadłem sie z Delty i tu w Omedze nie bardzo widzę? (sorry za literówki - pisze z fona)
nunek72 Napisano 14 Kwiecień 2014 Napisano 14 Kwiecień 2014 Przy wciśniętym PinPoint tam gdzie numery ID ( w calach) Na tych pół łukach" wokół pokazuje siłę sygnału.
macbaton Napisano 15 Kwiecień 2014 Autor Napisano 15 Kwiecień 2014 Zastanawiałem co to jest na półkolu. Dzięki za odpowiedz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.