soprano_op Napisano 21 Marzec 2014 Autor Share Napisano 21 Marzec 2014 Witam!Trafione w jednym miejscu.Pierwszy materiał cyna,średnica około 2cm (obgryziony)avers korona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soprano_op Napisano 21 Marzec 2014 Autor Share Napisano 21 Marzec 2014 revers,brak uszka,pod uszkiem napis niestety nieczytelny C lub G dalej..AU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soprano_op Napisano 21 Marzec 2014 Autor Share Napisano 21 Marzec 2014 Drugi materiał cyna,średnica 2,3cm (obgryziony)avers płomień grenadierski,na kuli cyfra 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soprano_op Napisano 21 Marzec 2014 Autor Share Napisano 21 Marzec 2014 revers,brak uszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soprano_op Napisano 21 Marzec 2014 Autor Share Napisano 21 Marzec 2014 Wspólna fotka.Kontekst przemarsz powstańców,lubelskie.Proszę o identyfikację czy kojarzyć z powstaniem,czy też insza inszość.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MilKam88 Napisano 21 Marzec 2014 Share Napisano 21 Marzec 2014 Guzik z koroną to najprawdopodobniej polski http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=2386 Co do guzika z gorejącym granatem. Skoro wyszedł w tym samym miejscu co guzik z koroną i jest również wykonany z takiego samego materiału to też będzie prawdopodobnie polski z tego samego okresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 21 Marzec 2014 Share Napisano 21 Marzec 2014 Istniały polskie guziki z cyfrą na granacie, na dodatek cynowe? Jak dla mnie carski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MilKam88 Napisano 22 Marzec 2014 Share Napisano 22 Marzec 2014 Z tego co widziałem to polskie cynowe z gorejącym granatem istniały jak najbardziej. Fakt, że cyfra w granacie jest zastanawiająca i dlatego napisałem, że prawdopodobnie, a nie na 100%. Nie przeczę, że może być carski tak jak kolega napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 22 Marzec 2014 Share Napisano 22 Marzec 2014 Cynowe z granatem jak najbardziej, ale bez cyfry. Jak dla mnie 90 % carski, mimo, że jedyne cynowe, carskie guziki jakie widziałem to saperskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 24 Marzec 2014 Share Napisano 24 Marzec 2014 Guzik z koroną to cynowy guzik żołnierski 1 pułku strzelców pieszych z lat 1826-1831. W opisie na buttonarium jest błąd - takich guzików nie nosił 1 pułk piechoty liniowej.Guzik z cyfrą 2 na tle granatu jest rosyjski, zastępczy, odlany w warunkach polowych i noszony prawdopodobnie zamiast utraconego mosiężnego, podczas wojny w 1831 r.http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=1&n=gren&gr=2&fn=grenWojsko Polskie w latach 1815-1831 nie nosiło guzików z numerem na granacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soprano_op Napisano 26 Marzec 2014 Autor Share Napisano 26 Marzec 2014 Dziękuję za zainteresowanie tematem i wiedzę.Pozdrawiam serdecznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.