MikiSFC Napisano 15 Luty 2014 Autor Share Napisano 15 Luty 2014 Hej! Jakiś czas temu kopałem w lesie, na którego terenie w czasie I w.ś. miało miejsce parę potyczek. Wykopałem taki oto medalik. Po skrupulatnym googlowaniu nie znalazłem nic podobnego do powyższej pozycji. Obiekt znalazłem na głębokości około 12 cm, mimo wszystko jestem jednak realistą i wątpię, że pochodzi z pierwszej połowy XX wieku. Prosiłbym o jakiekolwiek informacje, czy medalik jest stary, czy to raczej świeżak rozdawany na lekcjach religii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikiSFC Napisano 15 Luty 2014 Autor Share Napisano 15 Luty 2014 druga strona medalika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikiSFC Napisano 15 Luty 2014 Autor Share Napisano 15 Luty 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
numi5 Napisano 15 Luty 2014 Share Napisano 15 Luty 2014 Zazwyczaj aluminiowe medaliki pochodzą z XX w, tylko bardzo nieliczne są z końcówki XIX w, lub z przed I Wojny Światowej. Twój ze względu na stylistykę i stan zachowania uważam za wyrób współczesny, nie wcześniejszy niż koniec XX w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikiSFC Napisano 15 Luty 2014 Autor Share Napisano 15 Luty 2014 Dzięki wielki za odpowiedź. Ponadto nie ma go w żadnym katalogu medalików jaki przeglądałem, co może świadczyć o tym, że nie ma wartości historycznej i tak jak stwierdziłeś jest wyrobem współczesnym. Informacja dla ludzi, którzy mają podobny medalik - postać na pierwszym zdjęciu to św. Teresa od dzieciątka Jezus, a nie Matka Boska jak z początku myślałem.PozdrawiamMiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.