Skocz do zawartości

aluminiowy medalik religijny

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Jakiś czas temu kopałem w lesie, na którego terenie w czasie I w.ś. miało miejsce parę potyczek. Wykopałem taki oto medalik. Po skrupulatnym googlowaniu nie znalazłem nic podobnego do powyższej pozycji. Obiekt znalazłem na głębokości około 12 cm, mimo wszystko jestem jednak realistą i wątpię, że pochodzi z pierwszej połowy XX wieku. Prosiłbym o jakiekolwiek informacje, czy medalik jest stary, czy to raczej świeżak rozdawany na lekcjach religii.

Zazwyczaj aluminiowe medaliki pochodzą z XX w, tylko bardzo nieliczne są z końcówki XIX w, lub z przed I Wojny Światowej. Twój ze względu na stylistykę i stan zachowania uważam za wyrób współczesny, nie wcześniejszy niż koniec XX w.

Dzięki wielki za odpowiedź. Ponadto nie ma go w żadnym katalogu medalików jaki przeglądałem, co może świadczyć o tym, że nie ma wartości historycznej i tak jak stwierdziłeś jest wyrobem współczesnym.
Informacja dla ludzi, którzy mają podobny medalik - postać na pierwszym zdjęciu to św. Teresa od dzieciątka Jezus, a nie Matka Boska jak z początku myślałem.
Pozdrawiam
Miki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie