markus12 Napisano 6 Luty 2014 Autor Share Napisano 6 Luty 2014 Witam Państwa mam na oku monetkę jak wyżej w temacie ładny stan wymiar się zgadza nie jestem pewien co do wagi w necie ważą 20,23 g. 20,96 g. 20,73 g.-a ta co mam na oku 21 g.Jak Państwo sądzicie czy oryginał może mieć taką wagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krydon Napisano 7 Luty 2014 Share Napisano 7 Luty 2014 W literaturze znalazłem :T.Kałkowski - Tysiąc Lat Monety Polskiej wyd III 1981 rwaga - 20,69 gC.Kamiński , E.Kopicki Katalog Monet Polskich 1764 - 1864 wyd. II 1977 r waga 20,96 gwygląda na czeski błąd w jednej z w/w pozycji.Waga podana w internecie może się odnosić do konkretnej, prezentowanej monety .Aby z taką dokładnością określić ciężar monety , waga musi być legalizowana , dokładność 0,01 g , moneta nie powinna być cięższa od podanej wagi menniczej .Jeżeli jest cięższa to : albo fals , albo jest bardzo utleniona , skorodowana i przybrała na wadze , albo urządzenie pomiarowe (waga ) jest niedokładna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markus12 Napisano 7 Luty 2014 Autor Share Napisano 7 Luty 2014 Dziękuję za pomoc waga wskazuje tzn skacze między 20-21 więc waga monety może być prawidłowa. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.