LegionEtrangere Napisano 28 Grudzień 2013 Autor Napisano 28 Grudzień 2013 Witam poszukuję informacji na temat obrony tej góry we wrześniu 39' roku. Natknąłem się kiedyś na mało szczegółowe informacje w internecie, wiem tylko że w godzinach wieczornych 1 września na ową górę ruszyło natarcie oddziałów 12. Inf.Div. wsparte 20 pojazdami pancernymi z czego 5 zostało zniszczonych , 12 żołnierzy zabitych i wielu rannych o stratach w Polskich szeregach nic nie wiem, biegałem tak kilkanaście razy z piszczałką ale wychodziły jedynie znajdki z I wojny, jeśli ktoś zna jakąś literaturę, posiada jakiekolwiek informacje na temat bojów o te wzgórze i pozostałą część pozycji rzęgnowskiej itd itp byłbym bardzo bardzo wdzięczny gdyby pomógł mi powiększyć moją wiedzę :)
R51 Napisano 8 Styczeń 2014 Napisano 8 Styczeń 2014 Czy chodzi o redutę Czubatka i Żaboklik?Do dziś pamiętam te nazwy. Pojechaliśmy tam miliony lat temu na poszukiwania. Trochę odłamków, skrzynkę z niemieckim g...nem i chyba ze trzy łuski polskie. Do dziś w towarzystwie Czubatka i Żaboklik wywołują wesołość.
LegionEtrangere Napisano 10 Styczeń 2014 Autor Napisano 10 Styczeń 2014 tak chodzi o te miejsca :) jakieś szersze info byłbyś w stanie podać ? Bo chyba nie pojechaliście tam tak sobie na przypał" :)
Reiner Napisano 16 Styczeń 2014 Napisano 16 Styczeń 2014 Polecam książkę Ryszard Juszkiewicz Wrzesień 1939 na Mazowszu Północnym ;)wszystko jest ładnie opisane :)
Tradytor Napisano 4 Marzec 2014 Napisano 4 Marzec 2014 R51 przyznaję Ci rację bida tam totalna.Nam oprócz tego wyskoczyło jeszcze kilka urwiłapek :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.