Skocz do zawartości

Krzyże zasługi

ARQ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Wiem że ten temat był wałkowany kilkukrotnie jednak po przeczytaniu kilku tematów nadal nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Moje pytanie jest następujące,czy krzyże srebrne PRL występują często z nacięciami? ponieważ wyczytałem że tylko krzyże przedwojenne posiadały nacięcia wzdłuż ramion. Kolejno czy krzyze tzw ierutowskie" (chodzi o krzyż brązowy) występowały w wymiarze 40mm a nie tylko 42mm?
Dziękuje za odpowiedzi

Napisano
Trafiaja sie takowe z okresu PRL czyli tzw.ciete.O brazowych nie slyszalem ale moga byc robione na szkode kolekcjonerow.Wymiary odznak krzyza brazowego wahaja sie w zakresie od 4,02 do 4,11 cm.Poniewaz ilosc wybitych odznak byla znaczna( niemal 500 tys. sztuk)uzyto kilku a moze kilkunastu nieznacznie rozniacych sie wielkoscia matryc
Napisano
Krzyż brązowy jest w 100% oryginalny wiec tutaj odpada tandetna kopia. Krzyż ma dokładny wymiar 40mm mierzony suwmiarką. Czy cięcie w krzyżach PRL jest czymś rzadkim czy raczej było to dość powszechnie stosowane?
Napisano
Drogi Kolego w temacie siedze juz ponad 30 lat.Nie pisze ze to kopia.Wiem doskonale ze oryginal.Przy tak ogromnej ilosci nadan byloby to nie oplacalne.Krzyze zlote i srebrne ciete spotkalem ale brazowych ani bierutowskich ani PRL nie spotkalem.Z pewnych zrodel wiem ze moga bys ciete ze szkoda dla kolekcjonerow
Napisano
Drogi kolego po kolei. Pytanie brzmi czy krzyż SREBRNY cięty PRL to rzadkość czy raczej nie, ponieważ krąży zdanie w sieci że ylko krzyże RP były cięte a PRL nie"
Kolejne pytanie brzmi czy krzyż BRĄZOWY nie cięty o wymiarach 40mm jest krzyżem z okresu wojennego czy nie bo w porównaniu do bierutowskich RP i PRL różni się wymiarem o 2mm tj w/w maja 42mm.
Nie interesuje mnie biografia użytkowników forum tylko konkretna odpowiedz na konkretne pytanie
  • 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie