Skocz do zawartości

guzik z chorągwiami, płaski, śr. 24 mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Guzik sygnowany : ROSTHORN & COMP:* MATH:
Znalazłem inny guzik tej firmy pod linkiem: http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=702761#1418462

• 1 month later...
Napisano
Jeżeli już nikt nic nie wie na temat tego guzika, to może ktoś podpowie gdzie znaleźć coś o producencie (podobno znany). Przeszukiwałem internet bez rezultatów.
Napisano
Jestem prawie pewien tekstu GRAND.. a po nim jeszcze dwie literki
Nad tym słowem jest jeszcze jedna linijka tekstu zaczynająca się od PIN..,lub BIN.., BIM..
pod chorągwiami też jest tekst kończący się .....UCK lub ..UCH
Moja lupa+moje oczy więcej nie dają rady dostrzec. Córka obiecała mi, że jutro zrobi dobrej jakości przybliżenia. Może coś dostrzegę po obróbce. Wytnę odpowiednie fragmenty i udostępnię.
Napisano
zgadza się - to ten guzik
Tylko zamiast konkretnej odpowiedzi mam więcej pytań.
Nadal nie wiem z jakiej okazji wyprodukowano ten guzik oraz kto i kiedy go nosił.
Wiem za to że produkowały go przynajmniej dwie wytwórnie:
mój: ROSTHORN & COMP:* MATH:
z BUttonarium: KKPFIW (gałązka) C (kwiatek) H (gałązka)

tłumaczenie tekstu z guzika: Jedność (zgoda) tworzy (buduje, zakłada)szczęście Europy (Europejczyków) coś sugeruje - tylko co?. Na pewno nie jednoczenie Europy w ramach UE - bo guziki są dużo starsze.
Napisano
Lepsze stany guzików u Czechów ujawniły symbole na flagach: AI i FI. Ujawniły też kolejnych dwóch producentów.
Ich komentarze są różne, ale tak na moją logikę to guzik chyba ma związek z Aleksandrem I i Franciszkiem I oraz Kongresem Pokojowym w Wiedniu lub zawarciem w Paryżu tzw. Świętego Przymierza pomiędzy Prusami, Austrią i Rosją w 1814 roku.
Skoro guzik produkowało wiele wytwórni to musiał być wyprodukowany w dużej liczbie egzemplarzy.
Kto go nosił?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie