johnus31 Napisano 22 Listopad 2013 Autor Share Napisano 22 Listopad 2013 Witam, mam pytanie czy połuszki były bite w roku 1712? Z tego co przeczytałem w internecie to car Piotr pełnił wtedy swoją rolę, a więc domyślam się że były produkowane również w tych latach. Lecz nie mogę znaleźć żadnej w internecie z tego roku. Czy jest ona aż tak rzadka? Zdjęcie wstawie po południu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTR34 Napisano 22 Listopad 2013 Share Napisano 22 Listopad 2013 http://wwlink.org/blog/?p=18 ale zdjecia tez nie moge znalezc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnus31 Napisano 22 Listopad 2013 Autor Share Napisano 22 Listopad 2013 Tak, ale jest coś jeszcze. Znalazłem przed chwilą połuszki z 1712r, wpisując nazwę po rosyjsku, ale te połuszki mają datę zapisaną cyrylicą. Na mojej natomiast wyraźnie jest napisane 712 (jedynki nie widać bo jest troche krzywo wybita i starta w tym miejscu). A więc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTR34 Napisano 22 Listopad 2013 Share Napisano 22 Listopad 2013 poczekam na zdjecia, wtedy moze bedzie latwiej cos powiedziec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnus31 Napisano 22 Listopad 2013 Autor Share Napisano 22 Listopad 2013 Teraz nie mam pewności że to jest połuszka, bo nazwa ta pisana była w dwóch linijkach. U mnie jest w trzech, na dole widoczne 712" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnus31 Napisano 22 Listopad 2013 Autor Share Napisano 22 Listopad 2013 I carski orzeł z drugiej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTR34 Napisano 22 Listopad 2013 Share Napisano 22 Listopad 2013 moze zamiast 2 jest kiepsko odbita 9, na poluszkach z 1719 sa trzy linijki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnus31 Napisano 22 Listopad 2013 Autor Share Napisano 22 Listopad 2013 Po mojemu to jednak raczej dwójka, bo kółko z dziewiątki byłoby zamknięte, a tu wyraźnie tak nie jest. Możliwe jest żeby była ona z 1712? Jaki stopień rzadkości wtedy by miała? A może ma ktoś możliwość sprawdzenia takiej monetki w katalogu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.