Skocz do zawartości

Zamierzam kupic Rutusika Argo v.3

misio1984

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam all

Z góry przepraszam ze moze powtazam temat jestem swiezak do tej pory biegalem z Prospectorem 2 i zamierzam sobie kupic Rutusika na chwileobecna z tego co sie wyczytalem to niby najleprzy wykrywacz do 2000zl jedyny moj dylemat to cewka zastanawiam sie nad standardowa lub ktoras z DD bede bardzo wdzieczny za pomoc w wyborze cewki...
Zalezy mi na wmiare uniwersalnej wykrywce las i pole, dobre zasiegi.
Prosil bym również jakies blizsze wyjasnienie:
- identyfikacji cyfrowej (czy jest w miare wiarygodna?)
- czy to prawda ze Rutus ma problemy z identyfikacja na statyku?
Przepraszam ze moze zadaje takie istotne pytania co do wiekrzosci kolegow ale jestem swiezy a te 2000zl jak by nie bylo to juz sporo kaski a chcial bym kupic cos dobrego jezeli w tych pieniadzach istnieje szansa kupienia czegos przyzwoitego poprosze o pomoc...

Dziekuje za pomoc i sorka ze moze mecze z takimi drobnostkami prosze o pomoc i porade ...
Napisano
Z tym że to najlepszy wykrywacz do 2000zł to troche przesadziłeś ;) Za 2000 można miec juz AT Pro lub X-terre (używane) ;)

Moj kolega chodzi z DD na rutusie i ma na prawde dobre rezultaty (pola) także jakbym miał brać to DD właśnie :)
Napisano
Jam mam Rutusa Argo v.3 i chodzę po polach na standardowej cewce i nie narzekam. Nie wiem jakby było na cewce DD, bo nie mam porównania.
Identyfikacja cyfrowa jest całkiem niezła. Będziesz wiedział kiedy masz pod cewką łuskę. Ja bez problemu odróżniam połówkę nieśmiertelnika od całego, więc jest w miarę dokładna :)
Sprzęt polecam, czasem lubi popiskiwać bez potrzeby, ale na trzecim wypadzie będziesz już wiedział jaki sygnał jest fałszywy, a jaki prawdziwy.
Kolega z którym jeżdżę ma At Pro i specjalnej różnicy nie widać z tym, że on może chodzić w całkowitej ulewie. Zauważyłem też, że Argo ma dokładniejszego pin pointa od At Pro.
Napisano
Dziekuje za szybka odpowiedz...
Idzie zima wiadomo to elektronika tak sie zastanawiam czy niskie temperatury moga zaszkodzic wykrywaczowi???
Dzwonilem dzis do Lublina do sklepu Green maja akurat jedna sztuke z cewka DD do przyszlego tygodnia jestem zblokowany z kupnem :/ ...
Jestesmy przy cewce DD tak sie zastanawiam czy ta 29cm nie bedzie za duza na drobne przedmioty???
Wiadome to pare groszy kosztuje przez to was tak mecze chce wyciagnac jak najwiecej informacji jak juz jest zalozony post...
Dzieki
Napisano
at pro hehe nie wypowiem sie. przy niskich temperatutach spisuje sie idealnie ja uzywam aku sanyo enelopy takie czarne one są z xx. jak zauwazylem spadki energii na bateriach są zimową pora a te aku znakomicie sie spisują zimą jak i latem no i troche sie zaoszczedzi w zł.
Napisano
Argo tnie zima tak jak i latem. Jedyna roznica jest to, ze w niskiej temperaturze krocej trzymaja baterie - jak w kazdym sprzecie. No i chyba wyswietlacz gorzej pracuje na mrozie. Identyfikacja cyfrowa nigdy nie jest idealna. Poziomo ulozone kolko stalowe pokaze Ci sygnal jak monetka. Polmosy zazwyczaj wypadaja na jakies 56-58 ale niektore monetki tez daja taki sygnal. Generalnie najlepsza identyfikacje daje lopata :)
Napisano
No wiadome ze lopata najlepiej pokaze ;p ja lubie kopac i z takim sprzetem jak mialem zawsze plecak odlamkow wielkosci palca bo nie moglem sie powstrzymac od kopania powiem ze boratynki nie dalo sie znalesc licze ze to sie zmieni oby zima szybko nie nadeszla...
W poniedzialek bedzie juz Rutusik powoli zaczynamladowac akumulatorki i czyscic saperke po dziatku ktora wypiaskuje sobie i podkladzikiem reaktywnym trzeba bedzie pociagnac :D
Dzieki chlopaki za pomoc i szybka reakcje oby nie mrozilo coby sie mozna nacieszyc zabawka napewno sie odezwe z oczywistymi pytaniami co do wiekrzosci w kwestii dostrojenia sprzetu ale bylo by milo jak by ktos skrobnol conieco na temat identyfikacji cyfrowej mniejwiecej na jakich statach co moze byc podcewka wiadome ze na kolor sie kopie...
Jeszcze mam pytanko jak to jest zduzymi zadzerwialymi kawalkami metalu (stali) tez pokazuje na kolor ???
i bardzo istotne pytanie jak bedzie pokazywalduzy kawalek metalu tak jak maly???

Z gory dziekuje :P..
Napisano
Musisz pochodzić i się nauczyć :D

Generalnie sygnały powtarzalne, które mają taki sam lub bardzo zbliżony numer niezależnie od przemiatania cewką to albo małe kolorki (i tu sygnał jest zdecydowany, krótki) lub duży element stalowy / kolorowy (sygnał bardziej rozwlekły, różnicę słychać na pinpoincie). Sygnały skaczące z + na - to zazwyczaj jakieś zardzewiałe małe elementy, których już dyskryminacja na 100% nie odrzuca (na zagięte gwoździe lub druty). Ale to wszystko nie jest regułą, może się zdarzyć, że taki sygnał da Ci ładny kolorek ale na głebokości maksymalnej dla danych ustawień. Kopiąc tylko pewne sygnały opuszczasz bardzo drobne i cienkie elementy jak część guzików czy monetek ale nie kopiesz śmieci. Tutaj musisz sam sobie określić, czy w danym miejscu chcesz kopać więcej i ciągnąć wszystko, czy ze względu na masę śmieci z założenia część sobie odpuszczasz.

Co do poprawności identyfikacji to nigdy nie masz pewności. Moneta ustawiona pionowo da Tobie zupełnie inny sygnał niż ustawiona poziomo. Kółko stalowe ułożone bokiem da Ci sygnał na - , poziomo już daje powtarzalny +. Łuska inny da sygnał bezpośrednio pod powierzchnią ziemi a inny na krawędzi wykrywalności.

Z mojego doświadczenia mogę Ci poradzić, że na polach, gdzie jest mało śmieci, gdzie wychodzą ciekawe rzeczy kop wszystkie podejrzane sygnały. Tam gdzie śmieci stalowych jest masa a ciekawostek jest niewiele szukaj tylko pewnych.

Dobrym przykładem jest znaleziony przeze mnie scyzoryk wehrmachtu. Pięknie się zachowało niklowe ostrze, drewniane okładziny czymś nasączone ale stalowy grzbiet całkowicie skorodował. Fart był taki, że leżał w okopie poziomo i piszczała wskazała go jako pewny kolor. Po obróceniu zardzewiałym grzbietem do góry dyskryminacja go stanowczo odrzucała.
Napisano
a tak przykładowo (jeśli pamięć mnie nie myli)

- stalowe gwoździe i śmieci - ujemne
- folia aluminiowa śniadaniowa ok +8, +12
- guziki cynkowe gaciaki +20, +24
- łuski od pepeszy +20
- łuska mauser +36
- cienkie monetki (1/24 talara) od +10 ustawiona pionowo do +40 w poziomie
- większe monetki miedziane +30, +50
- polmosy +56, +58
- srebrne duże monetki +60, +70
- odłamki pierścieni wiodących +76, +78
- srebrny nóż z zastawy +76
- manierka aluminiowa +80, +84

ale tak jak mówiłem, wszystko zależy od warunków, ustawień (korekcja kamieni magnetycznych), głębokości zalegania i wielu innych czynników
Napisano
Ponownie witam kolegow :p...

Chcial bym was prosic o podzielenie sie wasza wiedza na temat ustawien argo, znaczy na jakich chodzicie :D (statyk i dynamik) ...
Jutro najprawdopodobniej bede mial zabaweczke :D i przy pierwszej okazji bede mial wyzwanie bo kolegi zona zgubila obraczke na dzialce wiec moze uda sie zalapac przysluge z gory dziekuje i pozdrawiam ...
Napisano
Na sam początek dunamik, większość ustawień standardowych. Dystkryminację daj na +2 i ostatni zakres wybiórczej usuń (większość drobnych piśnięć w tym zakresie do jakieś zardzewiałe badziewie i ew duże kawały aluminium, które też niżej trochę piszczą). Czułość 40-44 zależnie od gruntu. Dobrze nastrój do gruntu (jeden raz, sprawdź, czy tam gdzie nie stroiłeś ani w pobliżu nie było żadnego metalu i ew. drugi raz w czystym miejscu daj strojenie). Kop powtarzalne sygnały. Jak zaczniesz ogarniać zwiększ czułość, daj dyskrymę na mniej, kop sygnały niepewne
Napisano
Dynamik
filtr relikt.Jeżeli miejscówka będzie mocno zaśmiecona lub gleba będzie bardzo mocno zmineralizowana zmień na filtr standard.
szybkość 16
maskowanie 3
czułość -taka na jakiej będzie pracował stabilnie
dyskryminacja około -40 choć lepiej -90
częstotliwość 6622
nie używaj dyskryminacji wybiórczej!
tony -program czyli 20.Zaprogramuj je pod siebie tak żeby każdy ton różnił się od poprzednio ustawionego.Bardzo ważne jest odpowiednie ustawienie 5 tonów dla stali bo po nich będziesz odróżniał stal którą należy kopać od tej ie do kopania"
Napisano
Witam Ponownie mam Argo troszke szaleje ale to pewnie przez zle ustawienia nie pokazuje poziomu akumulatorkow troszkemnie to martwi jutro bede dzwonil co mamzrobic z tym fantem wkacu swiezo zakupiony sprzet...
koledzy jak to jest z tym argoz tego co mi sie wydaje to zakazdym razem powinien sie odzywac a tu macham i co ktorys raz reaguje nic jeszcze sie pobawie moze to kwestia ustawien dziekuje za pomoc i pozdrawiam...
Napisano
Witam
Rozgryzlem problem z brakiem wyswietlania stanu akumulatorkow 1 poprostu sie uszkodzil nie wiemczemu :D ...
Jezeli chodzi o kwestie ustawien to zielony jestem

maskowanie 3
dyskryminacja 0
czulosc 40

Wykrywacz co dluzsza chwila sie wzbudza a najsmieszniejsze to ze ta identyfikacja caly czas przy jakim kolwiek przedmiocie kolorowym czy to kapsel czy monetka ogólnie jaki kolwik kolorek wyskakuje mi 60-85 wiem swiezy jestem wczesniej mialem zabaweczke w porownaniu to tego kombajna na kolorki ....
Jak narazie jestem zadowolony...
Prosil bym kolegow o podzielenie sie ustawieniami z gory dziekuje i pozdrawiam...
Napisano
Wprawdzie ja mam niecą słabszą proximę ,ale wykrywki są bardzo podobne po względem działania i interfejsu .

Ogólnie chodzę od dłuższego czasu z takimi ustawieniami

dyskryminacja -25
czułość +30

Jeśli jest śmietkowy teren to opuszczam czułość do 25-20 .
Napisano
A gdzie kolega testuje sprzęt?
Bo jeżeli w domu,to będzie się wzbudzał od zakłóceń elektromagnetycznych itp.
Ja mam Argo v3 29DD i za drobnicą chodzę na filtrze 4-rzędu,czułość 45-46,dyskryminacja -30,szybkość dla 4-rzędu 6,maskowanie 3-4,korekcja jeżeli nie ma potrzeby 0,w przypadku kamieni -10,ale to na cewce dd,na cc max -5.
W lesie,okopy itp filtr relikt,czułość 43-45,dyskryminacja -50,szybkość 16.
Z Argo jestem bardzo zadowolony,wcześniej dość długo chodziłem z Whitsem XLT i teraz białas zostaje w domu,a to też bardzo dobry sprzęt,JEDNAK Argo wygrało zasięgiem w dynamiku,stabilnością na dużych czułościach,prostotą i łatwością obsługi,poruszania się po menu.Kto miał do czynienia z XLT,wie o czym mówię.
Napisano
Witam i dziękuje za dzielenie się ustawieniami ja chodzę i testuje wykrywacz tylko i wyłącznie w lesie w domu ze 2 razy tak na spokojnie pobawić się w ustawieniach sprzęt jest konkretny i strasznie czuły jestem z niego zadowolony ale dziwne żeby był slaby w końcu to sprzęt za 2000 tysie :D jak dla mnie zanim go rozgryzę to minie kilka lat a wtedy się okaże...
Mój jedyny dzień chwilowo na kopanie to niedziela odrabiam Święta a zroboty wracam po 16-tej wiec juz ciemno:/...
Dzięki za pomoc... :D...
Napisano
Przez ostatnie pół roku z kumplem chodzimy po nocach. Za dnia praca, dzieci. Ubierasz się cieplej, latarka czołowa na głowę (najlepiej z dyfuzorem i wyłącznikiem za pomocą machnięcia ręką przed latarką), szpadel i jazda na pola. W lesie tylko większa kicha bo zwierzyny nie widać tak jak na łąkach. Dobrze mieć GPSa z wbitymi starymi mapami, czasem ciężej jest określić się w terenie. Śmiało mogę powiedzieć, że 90% wypadów to noc.
  • 1 month later...
Napisano
Pewnie głupie i naiwne pytanie, ale co w polu na drobnicę wypadnie lepiej:
CC29
DD23 ?.
wiadomo, przy koncentryku większy zasięg, mniejsze pole detekcji, dd odwrotnie, ale tu rozmiar dużo mniejszy, więc może cewka CC29 cm ma takie samo/większe/mniejsze? Zasięg większy to wiadomo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie