Monti Napisano 23 Marzec 2004 Autor Share Napisano 23 Marzec 2004 WitamMam hełm niemiecki cały w farbie olejnej.Trzyma sie dość mocno.Poprzedni właściciel pomalował go po wojnie i karmił z niego konia.Farba trzyma sie dość mocno.Jak tą farbę zdjąć, bo podejrzewam,że pod nia jest jeszcze orginalna???Zwykła szczotka druciana,czy papier ścierny nie nadaje się.PomocyPozdrawiamMonti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mongo Napisano 23 Marzec 2004 Share Napisano 23 Marzec 2004 Zapytaj się w chemicznym o środek do zdejmowania farby. Taki żel. Nie pamiętam dokładnie, chyba Silux się nazywa, ale mogę skłamać. Po posmarowaniu zdejmuje pięknie warstwę po warstwrze ale nie jest tak idealnie, może też naruszyć następną. Jak masz grubą warstwę olejnej, musisz dużo żelu na nią położyć odczekać z 5 minut, sama farba odlezie i tylko ją zdrapać jakąś szpachelką czy czymś podobnym. Szmatki nie polecam bo powcierasz to wszystko w następną warstwę.PozdrawiamMongo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 23 Marzec 2004 Share Napisano 23 Marzec 2004 WitamA ja polecam roztwór kreta, czyli wodorotlenku sodowego. Hełmy niemieckie były malowane farbami proszkowymi, a tych kret nie rusza. Zanurzasz hełmik w naczyniu na kilka godzin, a farba sama odpada. Metodę testowałem na M35 i wyszło ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Marzec 2004 Share Napisano 23 Marzec 2004 Wygotuj w wodzie z proszkiem do prania. W przypadku części motocyklowych metoda pewna (hełmu nigdy nie gotowałem).Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 23 Marzec 2004 Autor Share Napisano 23 Marzec 2004 Dzieki sliczne za rady wypróbuję i zobaczymy :)pozdrawiammonti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.