NSR Napisano 19 Październik 2013 Autor Napisano 19 Październik 2013 Witam serdecznie szanowne Grono, pasja odkrywania zaczęła sie u mnie od niedawna jednak szybko nadrabiam zaległości ,obecnie działam na garrett 250 a wczesniej chinol, jednak zupełnie słaby sprzęt wcale mnie nie zraził aby poznać pasję eksploracji.Niedawne znalezisko niedaleko twierdzy kłodzkiej, na awersie zastanawia mnie ten lew który jako ostatni ma na ogonie dodatkową sierść? Natomiast na rewersie po lewej jest litera V a po prawej T, od wewnatrz widać ślady nalotu złotego. Guzior w bardzo dobrym stanie, średnica 2,8cm na chwilę obecną jest moczony w oliwie z oliwek aby go nie uszkodzić.Jest to chyba wyrób mosiężny lub miedzianyCzy ktoś mógłby napisać coś więcej odnośnie historii tego pięknego wyrobu.Z którego wieku może pochodzić? itp. info które mogłoby mnie dalej nakierować odnośnie jego pochodzenia.Mam pewne domysły ale z racji małego stażu wolę spytać Was moi mili. Przyznam szczerze że dawno nie widziałem takiego guziora,na dodatek w tak dobrym stanie za wszelkie informacje bardzo dziękuję i pozdrawiam.P.S jutro dołącze dodatkowe zdjęcia.
NSR Napisano 20 Październik 2013 Autor Napisano 20 Październik 2013 Dowiedziałem się tylko iż jest to duński guzik wojskowy , ale dokładniej z jakich lat może ktoś wie? Ciekawy jest ten ogon z sierscią ,mam drugi guzik taki sam lecz bez siersci,czy to moze oznaczac jakiegos wyzej postawionego dowodce wojsk?
rwb Napisano 20 Październik 2013 Napisano 20 Październik 2013 Popatrz tutaj:http://www.buttonarium.eu/wyszukiwarka1.php?krj=Dania&nna=n&orz=n&krn=t&hrb=n&mgm=n&nmr=n&lbr=n&waz=n&trb=n&ktw=n&skr=n&arm=n&grt=n&gro=n&woj=tpozdrawiamRobert - rwb
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.