jaim Napisano 10 Październik 2013 Autor Napisano 10 Październik 2013 Prosze o pomoc w ID - kiedy wykonano mniej więcej oraz nakład jeśli taki istnieje i czy to okolicznościowy medalik ?Troche fikuśny kształt , wymiary :wys 44mm , szer 23mm.Dzięki za poświęcony czas .Pozdrawiam
krydon Napisano 10 Październik 2013 Napisano 10 Październik 2013 w/g mnie wszystko na nim pisze , medalik wydany z okazji poświęcenia 15.08 1906r odbudowanej po pożarze z 1900 r wieży www.jasnagora.com/nastronach_opracowanie.php?ID=28&Strona=7
jaim Napisano 10 Październik 2013 Autor Napisano 10 Październik 2013 czytałem o trzech pozarach .. ostatni w wieży murowanej podczas odpalania rac/ogni sztucznych.. co belki spadły nienaruszając pobliskich zabudowań .. jednak nigdzie niedoczytałem się apropo znaleziska.. a 15/08 jest świętem Wniebo Wzięcia .pozdrawiam
jaim Napisano 14 Październik 2013 Autor Napisano 14 Październik 2013 ..czy to madalik pamiątkowy ? ..sporo dziś obrodziło pole lecz ten jest jedyny srebrny z punc jedyne co sie moge domyślić okres caratu. Dzieki za jakieś info na temat powstania tego medalika.. gdzie , kiedy mniej więcej .. może ktoś spotkał podobny ?Dzieki serdeczne za wszelką pomoc .
ernestix Napisano 14 Październik 2013 Napisano 14 Październik 2013 Nawiązując do medalika z pierwszej fotografii, mi trafił się ostatnio taki :)
jaim Napisano 14 Październik 2013 Autor Napisano 14 Październik 2013 ..na twoim jest napisane ,,pamiątka'' więc nawet bym sie nie zastanawiał ..mój niema tego :) ..
jaim Napisano 18 Październik 2013 Autor Napisano 18 Październik 2013 znalazłem coś takiego są tam różne medaliki oraz jeśli chodzi o te srebrne - kilka ciekawych informacji .http://wkregusakrum.blogspot.com/2013/02/sygnatury-cz-1.htmlSygnatura Pawła Bitschana ojca W tej firmie pracował również bardzo znany grawer Franciszek Witkowski i jego sygnatura F.W. lub W., także często była umieszczana na wyrobach, samodzielnie lub z sygnaturą właściciela np. WF. PB .(Pracował też dla Magnusa i Romanowskiego) Firma Bitschanów wypuściła na rynek największą ilość medalików religijnych.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.