Skocz do zawartości

Medalik

jaim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prosze o pomoc w ID - kiedy wykonano mniej więcej oraz nakład jeśli taki istnieje i czy to okolicznościowy medalik ?
Troche fikuśny kształt , wymiary :wys 44mm , szer 23mm.
Dzięki za poświęcony czas .
Pozdrawiam

Napisano
w/g mnie wszystko na nim pisze , medalik wydany z okazji poświęcenia 15.08 1906r odbudowanej po pożarze z 1900 r wieży www.jasnagora.com/nastronach_opracowanie.php?ID=28&Strona=7
Napisano
czytałem o trzech pozarach .. ostatni w wieży murowanej podczas odpalania rac/ogni sztucznych.. co belki spadły nienaruszając pobliskich zabudowań .. jednak nigdzie niedoczytałem się apropo znaleziska.. a 15/08 jest świętem Wniebo Wzięcia .
pozdrawiam
Napisano

..czy to madalik pamiątkowy ? ..sporo dziś obrodziło pole lecz ten jest jedyny srebrny z punc jedyne co sie moge domyślić okres caratu.
Dzieki za jakieś info na temat powstania tego medalika.. gdzie , kiedy mniej więcej .. może ktoś spotkał podobny ?
Dzieki serdeczne za wszelką pomoc .

Napisano
znalazłem coś takiego są tam różne medaliki oraz jeśli chodzi o te srebrne - kilka ciekawych informacji .

http://wkregusakrum.blogspot.com/2013/02/sygnatury-cz-1.html

Sygnatura Pawła Bitschana ojca
W tej firmie pracował również bardzo znany grawer Franciszek Witkowski i jego sygnatura F.W. lub W., także często była umieszczana na wyrobach, samodzielnie lub z sygnaturą właściciela np. WF. PB .(Pracował też dla Magnusa i Romanowskiego) Firma Bitschanów wypuściła na rynek największą ilość medalików religijnych.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie