artpablo Napisano 11 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2013 Witam, waga: 0,54 g, średnica: 16,05 mm, srebro.Z moich ustaleń wynika, że to greszel śląski, księstwa oleśnickiego Chrystiana Ulryka lub Karola Fryderyka. No właśnie, pomóżcie to ustalić. Data 170 (9)? Nie mogę się doczytać, czy to 9 czy może 5 lub 2. dziękuję za wszelką pomoc w ID. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artpablo Napisano 11 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2013 Druga strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artpablo Napisano 12 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2013 Chyba znalazłem. To nie 9, nie 5 i nie 2 tylko 4. Data więc brzmi 1704. Jest to więc greszel Chrystiana Ulryka I, księcia wirtembersko - oleśnickiego na Bierutowie od 1673 r., na Oleśnicy od 1698 do 1704 roku. W dodatku na mojej monecie pod orłem wyraźnie widać znaki mincerza CVL pracującego dla Chrystiana ja i dla Karola Fryderyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.