johnus31 Napisano 9 Wrzesień 2013 Autor Napisano 9 Wrzesień 2013 Witam. Mam pytanie, czy mógłby ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć moje podejrzenia co do tej pieczęci? Wydaje mi się że herb, który się na niej znajduje to herb rodu Nałęcz. Według wikipedii ród ten powstał w 13 w, a więc z kiedy może pochodzić ta pieczęć? Została znaleziona na lubelszczyźnie.Z góry dziękuję.
johnus31 Napisano 10 Wrzesień 2013 Autor Napisano 10 Wrzesień 2013 Zna ktoś okres produkcji tej pieczęci? I czy rzeczywiście jest to herb Nałęczów"?
LukaszRadom Napisano 11 Wrzesień 2013 Napisano 11 Wrzesień 2013 Cześć - prosze porównać z tymi herbami - pozdrawiam => http://myvimu.com/collection/46711206-herb-nalecz
johnus31 Napisano 12 Wrzesień 2013 Autor Napisano 12 Wrzesień 2013 Dzięki LukaszRadom, jestem prawie pewny że to herb Nałęczów. A zna ktoś może okres produkcji tej pieczęci? Ona różni się trochę od tej z linku.
LukaszRadom Napisano 12 Wrzesień 2013 Napisano 12 Wrzesień 2013 Sam jestem z pod tego herbu ale nigdy nie badałem herbu tak dokładnie - myśle że przeglądając allegro i nawet google można natrafic na podoby herb z twojej pieczęci - co do czyszczenia ładnie czyści woda utleniona , przedmioty z miedzi , mosiądzu - Pozdro
johnus31 Napisano 14 Wrzesień 2013 Autor Napisano 14 Wrzesień 2013 Oo, to ciekawe, a skąd dowiedziałeś się o tym że jesteś spod tego herbu? Przekazywano tą informację u Ciebie z pokolenia na pokolenie, czy zleciłeś sprawdzenie historii swojej rodziny jakiejś grupie genealogicznej? Z chęcią dowiedziałbym się, czy ja też pochodzę z jakiegoś rodu. ;) Pozdrawiam
LukaszRadom Napisano 15 Wrzesień 2013 Napisano 15 Wrzesień 2013 Wcześniej dużo czytałem na temat mojego nazwiska i występowania w nim herbu jak i pierwszej wzmiance o nim - przez jakis okres nazwisko w mojej rodzinie było modyfikowane z sz na si ale to zapewne sto lat temu było , co do badań to troche ciężko z parafiami a dokładniej kierunek tuszyn w woj. Łódzkim
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.