exexoxo Napisano 26 Sierpień 2013 Autor Napisano 26 Sierpień 2013 Witam serdecznie kolegów i koleżanki.Mam problem z identyfikacją:Moneta miedziana Awers-prawdopodobnie głowa, brak innych informacjiRewers- Krzywo wybity, centralnie: nieokreślony kształt w jednym miejscu ząbkowany. Napisy: I X(lub gwiazdka - zdj5) 4 po przerwie 9 2(podwójne 2 - zdj6) 5 lub w odwrotnej kolejności 5 2 6Średnica 15~16mm Grubość 1,3mmMało prawdopodobne że jest to szelągDziękuję i pozdrawiam
exexoxo Napisano 27 Sierpień 2013 Autor Napisano 27 Sierpień 2013 Awers może pasować do boratynki, zakładając że starło napisy.Jednak ten rewers nie pasuje do niczego, niby cyferki bez ładu i składu ale wybite z większą dokładnością i szczegółami niż na falsach. Pasek za napisami jest ciągły, na zdjęciach może tego nie widać, natomiast na boratynkach zazwyczaj był ząbkowany i jak już się trafił na falsie jakiś ciągły to był dużo grubszy. Moneta wydaje się masywniejsza od boratynki, jak znajdę wagę to porównam z boratynkami.Jeżeli to fals to mam nadzieje że długo torturowali tego fałszerza przed ścięciem.Ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł??
exexoxo Napisano 28 Sierpień 2013 Autor Napisano 28 Sierpień 2013 Witam ponownie.Wybrałem kilka najlepiej zachowanych boratynek i identyfikowana moneta przy ubytkach w materiale waży najwięcej.Może jakiś wzrokowiec na coś wpadnie, w jakich wiekach albo regionach mam grzebać.Mam nadzieje że ktoś się jeszcze odezwie.A tak przy okazji strat w materiale: teoretycznie nówka boratynka powinna ważyć 1,35g. Ja wrzuciłem dokładnie 100 boratynek na szalkę i wskazało 97g.Pozdrawiam
Pablo.wpl Napisano 30 Sierpień 2013 Napisano 30 Sierpień 2013 bardzo nieudany falspoza tym to patyna wagę zmienia też...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.