Skocz do zawartości

Moneta miedziana głowa

exexoxo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie kolegów i koleżanki.
Mam problem z identyfikacją:
Moneta miedziana
Awers-prawdopodobnie głowa, brak innych informacji
Rewers- Krzywo wybity, centralnie: nieokreślony kształt w jednym miejscu ząbkowany. Napisy: I X(lub gwiazdka - zdj5) 4 po przerwie 9 2(podwójne 2 - zdj6) 5 lub w odwrotnej kolejności 5 2 6

Średnica 15~16mm Grubość 1,3mm

Mało prawdopodobne że jest to szeląg
Dziękuję i pozdrawiam

Napisano
Awers może pasować do boratynki, zakładając że starło napisy.
Jednak ten rewers nie pasuje do niczego, niby cyferki bez ładu i składu ale wybite z większą dokładnością i szczegółami niż na falsach.
Pasek za napisami jest ciągły, na zdjęciach może tego nie widać, natomiast na boratynkach zazwyczaj był ząbkowany i jak już się trafił na falsie jakiś ciągły to był dużo grubszy. Moneta wydaje się masywniejsza od boratynki, jak znajdę wagę to porównam z boratynkami.

Jeżeli to fals to mam nadzieje że długo torturowali tego fałszerza przed ścięciem.

Ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł??
Napisano

Witam ponownie.
Wybrałem kilka najlepiej zachowanych boratynek i identyfikowana moneta przy ubytkach w materiale waży najwięcej.
Może jakiś wzrokowiec na coś wpadnie, w jakich wiekach albo regionach mam grzebać.
Mam nadzieje że ktoś się jeszcze odezwie.

A tak przy okazji strat w materiale: teoretycznie nówka boratynka powinna ważyć 1,35g. Ja wrzuciłem dokładnie 100 boratynek na szalkę i wskazało 97g.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie