johnus31 Napisano 24 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2013 Witam, w lasach do których jeżdżę jest bardzo dużo takich lub podobnych regularnych (równych) dołów. Czy może mnie ktoś oświecić po czym mogą być te doły? ;) Moje przypuszczenia na początku kierowały się na schron którego już nie ma, lecz ostatnio faktycznie znalazłem taki schron i były tam pozostałości (deski, stelaże drewniane). W tym dole i w większości które widziałem jednak nie ma śladów człowieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnus31 Napisano 24 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2013 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnus31 Napisano 24 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2013 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_21_2009 Napisano 24 Sierpień 2013 Share Napisano 24 Sierpień 2013 Mogą to byś ziemianki, u mnie jest tego sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ten pan Napisano 24 Sierpień 2013 Share Napisano 24 Sierpień 2013 Mogły służyć leśnikom do dołowania sadzonek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sniper_bob Napisano 24 Sierpień 2013 Share Napisano 24 Sierpień 2013 również obstawiam sadzonkiu mnie sa bardziej prostokątne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz998 Napisano 24 Sierpień 2013 Share Napisano 24 Sierpień 2013 u mnie jest takich dużo ale stacjonowało tam przez jakiś czas radzieckie wojsko. wygląda trochę jak okopy czołgowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puchacz87 Napisano 24 Sierpień 2013 Share Napisano 24 Sierpień 2013 na sadzonki mlodych drzewek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylwolow Napisano 25 Sierpień 2013 Share Napisano 25 Sierpień 2013 Drzewa rosną w miarę równych rzędach i odstępach, są mniej więcej w tym samym wieku, a więc nie są to samosiejki". Wiek wskazuje, że sadzono je grubo po wojnie. Jeśli więc były by to okopy czołgowe, leśnicy by je po pierwsze zaorali przygotowując pod sadzenie, a po drugie w nich też by rosły drzewa. Tak wiec, moim zdaniem są to zwyczajne doły gdzie gromadzono sadzonki podczas nasadzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnus31 Napisano 26 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2013 Dzięki wszystkim za odpowiedzi, teraz też wydaje mi się że są to doły po sadzonkach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
avast Napisano 22 Grudzień 2013 Share Napisano 22 Grudzień 2013 Te doły wyglądają raczej na stanowisko artylerii lub czołgów z przeznaczeniem stałego ostrzeliwania wybranego terenu. A drzew nie było wtedy :-) Najwyżej krzaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr01051989 Napisano 22 Grudzień 2013 Share Napisano 22 Grudzień 2013 Są to rowy przygotowane do przechowywania sadzonek(tj. młodych drzewek). A swoja drogą to leśnicy mogli by sprzątać po sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzonka1234 Napisano 22 Grudzień 2013 Share Napisano 22 Grudzień 2013 A tylko ten jeden jest? A na sadzonki to chyba za glebokie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.