adamoovv Napisano 13 Sierpień 2013 Autor Napisano 13 Sierpień 2013 Witam .Mam mały problem i proszę odpowiedz.W Proximie od miesiąca czasu nie działaj mi akumulatorki .Wymieniałem trzy komplety ako nic nie pomogło ?jak włożę baterię to działa bez zarzutu .moze to wina napiecia na akumulatorach ,ze mają 1,2V ,a baterie 1,5 v?Rutusa mam od 2009 i nigdy nie było problemu akumulatorkami .Moze jakis układ wykrywce ?Prosze o opinie
kopijnik2 Napisano 13 Sierpień 2013 Napisano 13 Sierpień 2013 jak włożysz te akumulatory i - nie działają:wyjmij koszyk- i zmierz napięcie na zaciskach - koszyka, albo a język" - sprawdź czy jest napięcie...
cheetah Napisano 13 Sierpień 2013 Napisano 13 Sierpień 2013 Z twojego opisu wynikałoby, że jeśli wymieniłeś trzy komplety aku, to ładowarka padła i po prostu nie ładuje ci akumulatorków do pełnej pojemności albo w ogóle ich nie ładuje. Z napięciami na wskaźniku naładowania w Rutusach jest tak:9V i więcej = 100%8V = 66%7,5V = 50%7V = 33%6V i mniej = 0%Trzeba tylko pamiętać, że jeśli mierzy się napięcie baterii bez obciążenia (czyli nie podłączone do niczego) to może być ono trochę większe niż w detektorze, o jakieś 0,2..0,3V typowo.Jeśli akumulatorki mają po 1,2V to znaczy, że są rozładowane albo niedoładowane, a wskaźnik w Proxie powinien pokazywać około 40% naładowania. Naładowane akumulatory to jakieś 1,35...1,5V w zależności od typu i firmy. Tyle, że jeśli akumulatory są rozładowane to to, że wskaźnik coś pokaże, np 30%, nie musi oznaczać, że sprzęt będzie pracował, bo akumulatory będą dawać za mały prąd dla stabilnej pracy sprzętu.
tomala_kikol Napisano 16 Sierpień 2013 Napisano 16 Sierpień 2013 Włóż aku w zasobnik i delikatnie popukaj niech się dobrze ułożą w zasobniku;) Na 100% nie styka coś bo masz ciut grubsze aku od baterii. Też tak miałem w proximie;)Pozdrawiam
Dankan Napisano 4 Wrzesień 2013 Napisano 4 Wrzesień 2013 U mnie tak samo akumulatorki są grubsze zawsze przy wkładaniu okręcam je w magazynku i dociskam od strony sprężynki nożyczkami lub czymś innym. I wszystko gra.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.