matt15 Napisano 12 Sierpień 2013 Autor Napisano 12 Sierpień 2013 Witam!Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz w moim Argo.Cały dzień przechodziłem po polach(chodząc na słuchawkach) i poziom baterii nie spadł nawet o 1 %, nawet jak używałem pinpoint(baterie były świeże i miały 100%).W domu wymieniłem te baterie na poprzednie,które używałem,żeby sprawdzić czy wszystko w porządku.Przy włączaniu wykrywacz miał zupełnie inny dzwięk.Dostrajając go do gruntu fabrycznego,pokazywał parametry gruntu,a nie pojawił się napis grunt fabryczny".Wymieniłem znów baterie na poprzednie i dokonałem tej samej czynności i jakie było moje zaskoczenie,gdy znów wszystko było ok,ale poziom baterii znów wskazywał 100%.Używałem pinpointa,ale poziom baterii jaki był taki był.Co mogę zrobić,wysyłać do serwisu,czy jest inne rozwiązanie?Dodam też że chodzę na DD 29 cm i strasznie mam dużo sygnałów na polach.Co nie ruszę sondą to ciągle zanika sygnał wiodący i w niektórych miejscach ciężko chodzić,kolega chodził z Garretem gti 2500 ,który zachowywał się cichutko.Podnosząc mój wykrywacz do góry to się wzbudzał.W kieszeni miałem komórkę,a pola były niedaleko Ślęży ,więc mogło też być dużo kam. mag.,ale podobnie się zachowywał nawet w zupełnie innych miejscach,gdzie ilość tych kam. jest stosunkowo mała.Sam nie wiem co robić,chodzenie w takich warunkach jest uciążliwe,a gdy poziom baterii jest ciągle tai sam to ciężko powiedzieć kiedy baterie nadają się do wymiany.Możę ktoś będzie w stanie pomóc.Z góry dziękuję i pozdrawiam.
cheetah Napisano 13 Sierpień 2013 Napisano 13 Sierpień 2013 1. BATERIERUTUSY pobierają w czasie typowej pracy (słuchawki, brak podświetlenia) około 100...120mA prądu, więc na komplecie dobrych baterii można spoko chodzić około 30 godzin, a czasami i dłużej, jeśli się trafi na bardzo dobre, świeże baterie. 100% naładowania może być pokazywane przez kilka godzin, wszystko zależy od baterii.Ale, jeśli nawet po kilkunastu godzinach masz 100% naładowania, to rzeczywiście może oznaczać uszkodzony czujnik. Sprawdzić można na dwa sposoby - albo zakładając wyczerpane baterie (wtedy wskaźnik naładowania musi pokazywać mniej niż 100%) albo porównując wskazania miernika napięcia (woltomierz, multimetr. itp.) którym mierzymy napięcie pakietu baterii do wskazań na detektorze. Powinno być mniej więcej tak:9V i więcej = 100%8V = 66%7,5V = 50% 7V = 33%6V i mniej = 0% Trzeba tylko pamiętać, że jeśli mierzy się napięcie baterii bez obciążenia (czyli nie podłączone do niczego) to może być ono trochę większe niż w detektorze, o jakieś 0,2..0,3V typowo.Jeśli wskaźnik pokazuje nieprawidłowo - to tylko serwis fabryczny (gwarancja, jeśli masz). Zresztą w innych sprawach też możesz zadzwonić, zamailować - w końcu producent to najpewniejsze źródło informacji i porad.2. SYGNAŁY NA POLACHTo normalne na bardzo zaśmieconych polach, że detektor może ciągle coś sygnalizować, zwłaszcz przy pracy z dużą cewką. Jeśli pracujesz w trybie dynamicznym z dyskryminacją to zanik sygnału wiodącego oznacza, że pod cewką jest zdyskryminowany obiekt (żelazo).Ale, podaj dokładnie w jakim trybie pracujesz i z jakimi nastawami (dynamik/statyk/mix, wielkość dyskryminacji, czułość, a jeśli to tryb dynamik to:filtr, szybkość filtru, maskowanie, etc.3. WZBUDZENIA / FAŁSZYWE SYGNAŁYARGO to bardzo czuły sprzęt, którym nie w każdych warunkach da się pracować na maksymalnej czułości, czasami trzeba skręcić. Tak samo, z racji bardzo dużych czułości Rutusy potrafią żwawo reagować na zakłócenia w powietrzu, w tym i od telefonów komórkowych i innego sprzętu elektronicznego. Odłóż daleko lub powyłączaj wszystko elektroniczne co masz przy sobie na próbę. Linie energetyczne, pojazdy etc. też mogą zakłócać. Mogą zakłócać też silne nadajniki radiowo - telewizyjne, telekomunikacyjne czy inne znajdujące się w pobliżu. Na Ślęży jest, przykładowo, silny nadajnik RTV.Przy wysokich trawach, gałązkach, wysokim rżysku fałszywe sygnały mogą dawać źdźbła i gałązki dostające się w otwory cewki podczas jej ruchu.Podobnie może reagować wykrywacz na świeżo zaoraną, nierówną glebę. W takich przypadkach trzeba kombinować redukcją czułości i/lub maskowaniem oraz doborem filtrów i ich szybkości dla dynamika.Fałszywe sygnały mogą być również od drżenia nieumocowanego lub źle umocowanego kabla wychodzącego z cewki. Kabel bywa również powodem pojawiania się fałszywych sygnałów również przy uderzeniu cewki o kamień, drzewo czy inną przeszkodę.Przyczyną może być też słabe mocowanie wtyczki kabla od cewki do pudełka z elektroniką.4. KAMIENIE MAGNETYCZNEPowinny się odzywać tylko przy przemiataniu cewką i mają dość charakterystyczne dźwięki.
Sovereign Napisano 14 Sierpień 2013 Napisano 14 Sierpień 2013 No to czyli trzeba go trzymać w kartonie i nie rozpakowywać żeby nie dawał fałszywych sygnałów. Szkoda że nie reaguje na wczorajszy deszcz , że na polu są wzniesienia że grunt jest mieszany np piasek glina , żeby nie wychodzić na słońce na deszcz no i w nocy i gdy są chmury na niebie.
snajper-s1 Napisano 28 Luty 2014 Napisano 28 Luty 2014 Argo mi zdziczał dziś.Zaczął piszczeć bez powodu, skacząc po całej skali (aku wczoraj ładowane, po godzinie sprawnej pracy)zrobiłem reseta- i przestał reagować na klawisze, dźwięku włączania nie ma, zawiesił się na 'wykonaj strojenie do gruntu'wymiany baterii, cewki, dociskanie kabelków nie robi różnicy..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.