aran Napisano 22 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2013 Witam,czyściłem sreberko 20 kopiejek 1868 o próbie 500 kwaskiem cytrynowym a następnie kilkanaście godzin płynem do srebrnych monet. Wiem, że dużo za ostro ale moneta już na wyjściu była strasznie poodbarwiana i chciałem jej przywrócić w miarę równy srebrny kolorek. Co parę godzin wyjmowałem ją i przemywałem i szło w dobrą stronę ale po kilkunastu godzinach terapii pociemniała w taki sposób jakby była poprzypalana na ogniu - są fragmenty srebrne, plamy przechodzą przez kolor miedzi do czerni. Da się jeszcze ją rozjaśnić czy już za dużo się stało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aran Napisano 22 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2013 Proszę o usunięcie tematu, kolejny płyn do sreberek zadziałał wybielająco błyskawicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popek Napisano 8 Wrzesień 2013 Share Napisano 8 Wrzesień 2013 Kolego napisz co to za płyn, jestem bardzo zainteresowany mam kilka takich monet :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aran Napisano 8 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2013 Płyn się nazywa FLASH do czyszczenia złota, srebra i miedzi. Na naklejce jest napisane, żeby zanurzyć w nim przedmioty na 1-8 minut, ale z doświadczenia wiem, że nie wolno w nim moczyć srebrnych monetek bo strasznie matowieją. Takie poprzebarwiane plamy zeszły mi jak pocierałem patyczkiem do uszu nasączonym tym płynem i zaraz płukałem pod wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 8 Wrzesień 2013 Share Napisano 8 Wrzesień 2013 z tymi patyczkami to różnie bywa - czasami rozpuszczają się (trochę) i czyszczony obiekt powlekany jest kleistą" powłoką...wata+zapałka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.