szaary Napisano 19 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2013 Witam.Poszukuję informacji odnośnie gaśnic ręcznych używanych w polskich wojskach pancernych z okresu przedwojennego.Interesuje mnie czy używane gaśnice były powszechne jako jeden model dla wszystkich. Usiłuję odnaleźć informację odnośnie typu gaśnic montowanych w pojeździe pancernym wz.34.,a także wymiary,oraz z jakiego metalu były wykonane.Do tej pory udało mi się znaleźć dwie informacje,jedna z archiwum allegro,niestety nie ma zdjęcia cytobudowa przedwojennej gaśnicy samochodowej wykop znaleziony na miejscu gdzie Warszawska Brygada Pancerno-Motorowa zostawiła część pojazdów we wrześniu 1939r. Na tabliczce widnieje napis; Polska gaśnica samochodowa " Em-Ri w razie pozaru nakrętke wylotu zdjąć i pompując energicznie skierować strumień w płomień. Nr 213."Oraz z jednej polskiej gazety z 1936 roku,ogłoszenie które widać na załączonym zdjęciu. Mam jeszcze pytanie ,czy w Pzl 37 Łoś był montowany ten sam typ gaśnic co w pojazdach,wiem,że znaleziono gaśnicę na miejscu katastrofy Łosia i obecnie jest ona w Regionalnym Muzeum w Bełchatowie,ale nie ma nigdzie zdjęć ,a trochę daleko na wyjazd dla mnie w tej chwili.Druga sprawa,akumulator na przekrojach widzę ,że był montowany z tyłu pojazdu,ale nie wiem czy pod podłogą (jak okablowanie szło?)czy wystawał nad podłogą? I czy można gdzieś zobaczyć wygląd tego akumulatora oraz jak ewentualnie szło okablowanie?Trzecia moja prośba,to ,że na jednym ze zdjęć rozbitego wz.34 widać przy tylnych drzwiach przy dowódcy mocowanie na ? gaśnicę ? a jeśli tak tzn.że nie była montowana obok kierowcy ,czy może były dwie na wyposażeniu ? Kształt mocowania wskazuje na stożkową bryłę,nie jednolitą,zwężająca się ku dołowi,widziałem taki typ gaśnicy przedwojennej ,czy to możliwe ,żeby była używana także,czy na coś innego ?[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=cdea3b2d04a0d070][IMG]http://images61.fotosik.pl/2/cdea3b2d04a0d070m.jpg[/IMG][/URL]Te wszystkie pytania związane są z planem wykonania repliki Samochódu pancernego wz. 34 ,od podstaw w skali 1:16,z ze szczegółowym odwzorowaniem wyposażenia,komory silnikowej itd. ponieważ ta skala idealnie daje taką możliwość.Pozdrawiam Serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 20 Lipiec 2013 Share Napisano 20 Lipiec 2013 mam oryginalną gaśnice tylko trochę zmęczoną , jak wrócę z urlopu puszcze zdjęcia w wysokiej rozdzielczości na priv...Post został zmieniony ostatnio przez moderatora PATRON 12:27 20-07-2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 20 Lipiec 2013 Share Napisano 20 Lipiec 2013 Mam jeszcze pytanie ,czy w Pzl 37 Łoś był montowany ten sam typ gaśnic co w pojazdach,wiem,że znaleziono gaśnicę na miejscu katastrofy Łosia i obecnie jest ona w Regionalnym Muzeum w Bełchatowie,ale nie ma nigdzie zdjęć".Zdjęcie jest,nawet na naszym Forum. http://odkrywca.pl/grupa-eksploracyjna-z-piotrkowa-,620500.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.