Torn Napisano 11 Lipiec 2013 Autor Napisano 11 Lipiec 2013 Nie umiem niestety zidentyfikować Może ktoś pomoże W środku złota litera J(stylizowana więc może I)Na szczycie litery osadzona koronaObok tej litery po lewej - chyba duża litera PObok tej litery J po jej prawej stronie duża litera GCałość - te litery P J G i korona osadzone na wieńcu Po lewej i prawej stronie korony szarfy bez napisu Na samej górze odznaczenia orzeł w koronie z wzniesionymi skrzydłami Bez elementów mocujących na rewersie odznaczenia Być może mocowany na czapce Może ktoś wie i ummie zlokalizować to w czasie Tomasz
Torn Napisano 11 Lipiec 2013 Autor Napisano 11 Lipiec 2013 Inne zdjęcie tego samego odznaczenia w skali szarości No i niestety też nie jest odwrócone Tomasz
Jacek.Ant. Napisano 12 Lipiec 2013 Napisano 12 Lipiec 2013 Odznaka gimnazjalna z czapki.Prawdopodobnie gimnazjum im.Królowej Jadwigi.Ta szkoła kontynuuje tradycje przedwojennego gimnazjum ,tegoż imienia i ma niemal identyczne J w koronie w logo:http://www.krolowka.pl/index.php?s=news
w_brew Napisano 12 Lipiec 2013 Napisano 12 Lipiec 2013 Jest to jedna z kilku odmian emblematu gimnazjum im.Królowej Jadwigi. To jest chyba ta największa - 35x27,5 mm.
Torn Napisano 12 Lipiec 2013 Autor Napisano 12 Lipiec 2013 Witam, Próbowałem znaleźć zdjęcia odznaki w internecie - i nie udało mi się Stylistyka litery J jest - wydaje się - identycznaTak się składa iż moja prababcia była dyrektorką Gimnazjum im Królowej Jadwigi - ale - w Pabianicach To Józefa JędrychowskaGimnazjum powstało w 1915 roku. Przejrzę zdjęcia uczniów Może oni nosili czapki z takimi odznakami.Zdaje się jednak, że to inna historiaZbieżność pewna - owszem - jest. Chyba jednak tylko nazwy gimnazjum.Tomasz
w_brew Napisano 12 Lipiec 2013 Napisano 12 Lipiec 2013 To jest emblemat z czapek szkolnych noszony do 1933 roku. Gimnazja z takimi samymi patronami mogły używać takich samych godeł. Torn - Poproszę o lepsze fotki: w_brew@o2.pl
Torn Napisano 12 Lipiec 2013 Autor Napisano 12 Lipiec 2013 Witam, Szybko robione fotki Sorry - faktycznie słabawe Niestety ze skanera - bo nie mam aparatuPoprawię jakośćTomasz
Torn Napisano 12 Lipiec 2013 Autor Napisano 12 Lipiec 2013 Witam, Szybko robione fotki Sorry - faktycznie słabawe Niestety ze skanera - bo nie mam aparatuPoprawię jakośćTomasz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.