Skocz do zawartości

Sygnet z orłem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niestety nie mam aparatu póki co więc zdjęcie jedynie aparatem. Orzełek nie ma korony, chociaż na zdjęciu jakby ją widać. To co wygląda na koronę to przetarta emalia w tym miejscu. Korony niestety tam nie ma:(

Sygnet znaleziony w dołku z łuskami. Przebijającymi mocno stalą. Bez sygnatur przy spłonkach (bez jakichkolwiek sygnatur).

Punca: główka kobiety i dwie litery: SD

Kontekst lasu pod Warszawą. Przewaga 1944 r. i ciszy plus stosy opakowań po prezerwatywach...

Podejrzewam, że to kantynówka LWP a łuski to pewnie kałasznikow, ale zupełnie się nie znam. Nie wiem czy tam było jakieś wojsko po wojnie, ale nie chcąc naciągac ID-u - zakładam, że jakieś mogło być.

Wiem też, że godło to chociaż zatwierdzone później było używane od 1944 r. Tarczę z przecięciem na skos pomiędzy białym i czerwonym znalazłem na jednym sygnecie pułkowym z IIRP.

Nie mam pojęcia co to jest. Kolega, którego cenie jako IDownika napisał mi mailowo tak:

rudno powiedziec

orzeł na wzór przedwojennego

wczesne toto

o ile nie bylo tam korony i nie odpadła z emalią

to moze byc sygnet z II RP albo `44 - 52"

Proszę o ID i przepraszam za zdjęcia aparatem z komórki.

Napisano
Mój ma chyba jednak koronę uciętą. Tu znalazłem niemal identyczny: https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/img_1988_copy1.jpg

Jak myślicie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie