Major Kirkor Napisano 6 Czerwiec 2013 Autor Napisano 6 Czerwiec 2013 Witam! Dziadek kiedy jeszcze żył opowiedział mi pewną historię. Chciałbym się dowiedzieć na ile coś takiego mogło być wiarygodne oraz nazwę tej organizacji lub coś w tym stylu. Pradziadek przed II WŚ był zawodowym żołnierzem ,jednak ze względu na stan zdrowia przeszedł do rezerwy,nie wiem dokładnie w którym roku ,po odejściu z wojska pracował jako robotnik. Nie mam dokładnych informacji co do lat ,mogło się to dziać miedzy 1935 a 1939. Dziadek mówił mi że pradziadek nie będąc już na służbie ,szkolił młodych chłopaków u walce ,używaniu karabinów ,musztry itp,szkolenie miało miejsce w małej wiosce w Wielkopolskie. Broń znajdowała się u pradziadka w domu,dziadek wspominał także że po chłopcy po ukończeniu tego szkolenia mieli zaliczoną tzw unitarke" idąc do wojska. Co z stało się z tą bronią nie mam pojęcia. Informacji jest dość mało ponieważ pradziadek został 9 XI 1939 rozstrzelany ,a dziadek miał wtedy jakieś 10-11. Prosił bym bardzo o pomoc :D Z góry dziękuje i pozdrawiam !
atrix Napisano 6 Czerwiec 2013 Napisano 6 Czerwiec 2013 Poczytaj tutaj i będziesz wiedział dlaczego dziadek, jako były wojskowy, zajmował się młodzieżą - http://www.js1007.pl/dzial-historia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.