Listopadowy Napisano 31 Maj 2013 Autor Napisano 31 Maj 2013 Rada Szkolna Kolonie 1929 r. Warszawa Było uszko jak przy medaliku czy medalu. Rewers czysty. Nie moge znaleźć w zasobach matki Google" co to jest...:(
tiabu Napisano 31 Maj 2013 Napisano 31 Maj 2013 Kiedyś znalazłem coś takiego w necie - Po uzyskaniu niepodległości w 1919 roku administrację szkolnictwa na szczeblu powiatu prowadziły inspektoraty szkolne, które pełniły funkcje nadzorcze i kontrolne w zakresie realizacji programu, metod nauczania i personelu szkolnego. Im też podlegały sprawy administracyjne, majątkowe i finansowe. Jednostkami nadrzędnymi były kuratoria. Okręgowe Kuratoria powoływały (lub zatwierdzały) Powiatowe Rady Szkolne, które z kolei powoływały Miejskie Rady Szkolne. Ustrój i zasady działania Rad Szkolnych (Powiatowych i Miejskich) regulowała ustawa o tymczasowym ustroju władz szkolnych z dnia 4 czerwca 1920 roku. Jednym z zadań Rad Szkolnych było dbanie o sprawy bytowe szkół publicznych, takich jak opał, pensje dla nauczycieli, pomoce naukowe. Zajmowały się również pomocą dla najbiedniejszych uczniów. Jak widać na podstawie znajdki zajmowały się także organizowaniem kolonii.Rada Szkolna m.stoł. Warszawy mieściła się w jednym ze skrzydeł budynku dawnego Towarzystwa Ubezpieczeniowego Rosja" (Sienkiewicza 14) natomiast Rada Szkolna Powiatowa woj. Warszawskiego w budynku Mazowiecka 7. W necie widziałem kiedyś taką z wygrawerowanym nazwiskiem na rewersie. Nie wiem niestety czy były używane przez wychowawców czy dzieci lub kogoś z organizatorów koloni. Pzdr
tiabu Napisano 31 Maj 2013 Napisano 31 Maj 2013 Rzuć w google na grafice są takie same tylko z inną datą. Wygląda na to, że tylko Warszawka takie miała.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.