maromierz Napisano 12 Maj 2013 Autor Napisano 12 Maj 2013 Witam,ostatnio dowiedziałem się, że jeden z moich przodków miał służyć jako adiutant pierwszego prezydenta. Nazywał się Józef Makowiecki. Z opowiadań jego syna (ma obecnie prawie 90 lat i świetnie się trzyma) wynika, że był on świadkiem zabójstwa. Ten starszy pan opowiadał jak doszło do zabójstwa, ale cześć szczegółów nie pokrywa się z prawdą. Mam też zdjęcie Józefa Makowieckiego. Na czapce ma 3 gwiazdki, co świadczy, że był porucznikiem. Urodził się w 1900 r. Czy nie był za młody na taką służbę. Proszę o jakieś rady. Gdzie szukać listy adiutantów, a może ktoś z Was ma takową. Z góry dziękuję za pomoc
Einherjer Napisano 12 Maj 2013 Napisano 12 Maj 2013 Jeżeli chodzi o adiutantów to nie pomogę ale jeżeli wstawisz zdjęcie P.Józefa Makowieckiego to może się okazać, że oprócz tego, że jest w stopniu kapitana a nie porucznika skrywa jeszcze więcej tajemnic.Pzdr
maromierz Napisano 12 Maj 2013 Autor Napisano 12 Maj 2013 Zaraz wrzucę. Dodam tylko, że to nie wygląda mi na zdjęcie, tylko jakiś obraz, czy coś w tym stylu. Są nierówne gwiazdki i orzełek to już tragedia. Ni legionowy, wielkopolski ani z II RP. Z resztą zaraz zobaczycie. Mam też jego kaburę i pas, zaraz też pokażę. Pas jest dziwny. N bokach składa się z takich trójkątów skórzanych połączonych nitami.
maromierz Napisano 12 Maj 2013 Autor Napisano 12 Maj 2013 Tak to wygląda. Zaraz dam kaburę i pas. Z tego co wiem to miał on również szablę i białe rękawice oraz kilka odznaczeń. W II wojnie walczył pod Warszawą a później w partyzantce. O tej działalności wiem więcej. Jakieś rady?
maromierz Napisano 12 Maj 2013 Autor Napisano 12 Maj 2013 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=718270#1575917link do zdjęcia wątku z identyfikacją kabury
Einherjer Napisano 12 Maj 2013 Napisano 12 Maj 2013 Na portrecie to faktycznie porucznik ale WP z lat grubo powojennych(patrz mundur, orzełek bez korony, czapka)Przed wojną 3 gwiazdki oznaczały Kapitana.Nie znam się na barwie jednostek w WP za czasów PRL ale może ktoś po otoku podpowie Ci w jakim rodzaju wojsk pełniła służbę osoba z portretu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.