Listopadowy Napisano 17 Maj 2013 Autor Napisano 17 Maj 2013 Tyle już wiem:Jeleń biegnący,stojący jest symbolem narodu izraelskiego, który powróci z wygnania do ojczyzny swych przodków ,a także znakiem odkupienia Izraela w czasach mesjańskich.Wyobrażenie jelenia może być od imienia Cwi (hebr) i Hirsz (jidisz )Naftali , Hirsch (po niemiecku - jeleń)"Ale czy ktoś jest w stanie odczytać mi te napisy na pieczątce?
LukaszRadom Napisano 17 Maj 2013 Napisano 17 Maj 2013 Pieczątke umyj w letniej wodzie z mydłem żeby litery były bardziej dokładnie widoczne
Listopadowy Napisano 22 Maj 2013 Autor Napisano 22 Maj 2013 Taki jest trop: Moze pieczatka znanej rodziny Hirschów (jeseli to dobrze odczytalam, bo moze to jakies inne slowo, nie Hirsch? ) ? Na gorze szin tet (Sz T ) i na dole lacinskimi literami S T . To moze byc ktos z rodziny Hirschow o imionach zaczynajacych sie na te litery."Ale chyba jak nie ma tu Natashy to dalej ten ID na Odk nie pogłębi się:(Także dziękuję za dotychczasowe zainteresowanie i próby pomocy!
LukaszRadom Napisano 24 Maj 2013 Napisano 24 Maj 2013 Cześć - Najpierw prosze poszukać informacji na temat forwarków , młynów , dworów w Twojej lub innej okolicy , gdzie ta pieczęć została odnaleziona , tak najłatwiej , jeżeli odczytałes już jakąś nazwe , nazwisko eminenta , bedzie łatwiej ją rozszyfrować
Listopadowy Napisano 25 Maj 2013 Autor Napisano 25 Maj 2013 Kontekst: Warszawa... więc nie będzie to takie proste.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.