Skocz do zawartości

garrett AT PRO a X-TERRA 705

lz29937

Rekomendowane odpowiedzi

No to rzeczywiście - 11 monetek przez 4 miesiące to kiepski wynik...-) chyba się nie dogadałeś" do końca z Omegą...albo ten dalszy odcinek ścieżki po prostu okazał się fantodajny" :-) ja akurat mam całkiem odmienne doświadczenia z tym sprzętem. U mnie jak do tej pory okazał się najbardziej wydajnym z wykrywaczy jakie do tej pory miałem i jednym z najszybszych, a z cewką Nel-a zdumiewająco głębokim na kolorek ,a przerobiłem już w sumie kilkanaście różnych sprzętów.

• 9 months later...
  • Odpowiedzi 111
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
dawno nieodświeżany temat jak widzę po datach.moja kosiarka to cibola. Ostatnio jednak miałem okazję pochodzić z xterra 70 z cewką 7.5 khz koncentryk ( typ M chyba to jest) .I oczywiście z telewizorem :) , wielotonowość :) , strojenie do gruntu ręczne i proste :) . myślę sobie godny uwagi tym bardziej , że kolega coś powiedział , a ja myślę o zmianie , że chyba go sprzeda , bo nie ma czasu już dawno łazić. Spotkałem się na wypad z kolegą ,który ma At pro , no i polecieliśmy na fajną łączkę....... Łazimy-- krzyczy MAM -- 1/24 talara ( srebro ) - dobry, czysty sygnał. Przydreptałem z xterrą sprawdzam--- cisza---cholera co jest. wykopaliśmy znajdę - ok.25 ustawiłem sprzęt od nowa , sprawdzałem na różnych nastawach czułości. od nowa grunt itd.... zakopaliśmy jeszcze raz i dalej to samo cisza. masakra mnie dopadła. zmniejszyliśmy głębokość na od 15-20 cm i wtedy było słychać monetę , ale na statyku tylko i to ledwo co... . przeczytałem mnóstwo opinii na temat tych sprzętów i nijak nie mogę sie przekonać do xterry po tym co zobaczyłem a raczej czego nie widziałem .. proszę o opinie. Mariusz

Mario, to co napisałeś jest bardzo ciekawe. Rzeczywiście na pewno częstotliwość ma tu sporo do powiedzenia. Pewnie dlatego 7,5 khz są dobrymi cewkami na rekonesans, a jeśli wychodzą monetki fajnie mieć i założyć 18,75. Swoją drogą jestem ciekaw, jakby zareagowała DD 7,5 khz.

• 4 weeks later...

Tak cewki w X-Terce 705 rozkładajką swe pole elektromagnetyczne i nie ma znaczenia czy 7.5 czy 18 bo krztałt wysyłanych promieni zalezny jest od rodzaju a nie częstotliwosci.
Zas czestotliwosc o sito"
Kazdy ma to na co go stac lub co mu pasuje - a jak nie ma sie szczecia to i 16.000 tyś. wykrywka nie pomoże. Pozdrawiam.

Mam X Terre 705 z cewką Nel Hunter 18,75 kHz. Jak na razie trzy wypady z cewą i uczę się jej, poprzednia DD 7,5 kHz. Koleś ma At Pro i na jednym z wypadów miał dwa srebra a ja jedno. Czy, to znaczy że At Pro jest lepszy od Teresy z Hunterem, nie wiem. Ważne, że mi z Teresą dobrze się chodzi a fanty jak są to fajnie, a jak nie to cóż nie zawsze ma się tyle szczęścia co inni. Pewnie kiedyś zmienię sprzęt, ale na razie Teresa jest OK.

• 6 months later...
temat stary ale chętnie opowiem coś na temat tych dwóch, bo miałem obie te wykrywki tak więc Garrett At jest dobrym sprzętem na standardowej DD daje rade + za wodoszczelność jakość wykonania dobra+. minusy to jak dla mnie nie wystarczający zasięg dość płytki i to sprzęt dla nowicjuszy z uwagi na mało funkcji.
Minelab X-Terra 705 koncentryk 7,5khz i nel storm to super zestawienie sprzęt bardzo dobry głęboki funkcjonalność (częstotliwość pracy od 3khz 7,5khz i 18,75khz) tryb Prospect i doskonały Pinpoint jakość wykonania Dobra! tylko uszy przy standardowych cewkach pękają -brak wodoszczelności Sprzęt dla wymagających bardziej profesjonalny od At pro. Mimo wszystko 2 wykrywacze godne polecenia

Tylko żeby korzystać z 3 częstotliwości, trzeba mieć 3 cewki. Warto o tym pamiętać.
Co prawda jest na rynku jedna cewka (nieoryginalna), w której można zmienić częstotliwość poprzez przyłożenie baterii 9V. Ale jak to działa w praktyce, jak się sprawdza w terenie" - nie wiem, a filmiki są tylko producenta.

• 1 year later...
To i ja dorzucę słów parę odnośnie tereski705. Chodzę z nią od ponad 2 lat średnio co drugi trzeci dzień po trzy max cztery godzinki. To nie jest sprzęt którego wbrew pozorów można się nauczyć już po kilku wypadach. Chodzę na cewka 18 elipsa i nel tornado 7,5. Odnośnie wykonania wykrywki nie mam większych zastrzeżeń. Sztyca mega sztywna, nie ma luzów na łączeniu elementów. Fanty ciągnie jak wściekła. Podstawa to odpowiednie ustawienia. Elipsą wyciągam śrut ołowiany 1-2 mm, super na zaśmiecony najlepiej płaski teren oraz do biżuterii ze słodkiej wody a wchodzę po szyję bywało że zabezpieczoną elektronikę trzymałem w zębach dodam tutaj że złoto nie zawsze daje czysty sygnał zależy od wielkości i głębokości w mule. Srebrne grube pancerki sygnał jak by pod cewką była puszka. Sprzęt na tych cewkach bardzo stabilny kwestia ustawień. Linie wysokiego- kanał eliminacji zakłucen, dwa czasami trzy w dół z czułośi i brak kanonady. Ogólnie z zakupem nela trochę się pospieszyłem bo dzisiaj kupiłbym najnowszego nela tornado z trzema częstotliwościami w jednej cewce. Następna sprawa to słuchawki. Kupiłem zetaw słuchawek bezprzewodowych z radyjkiem za 90zł. Praktycznie zero opóźnień warunek zwykły najmniej przetwarzany sygnał. Kto szuka ten ... . Do wody jednak wydaje mi się że nel snake byłby super. Mi już od wody zaczął twardnieć przewód od cewki i pękła otulina przy wtyczce. ale już naprawione.
A teraz odniosę się do gareciaków atpro oraz euroace 350 bo koledzy z nimi śmigają. Moim zdaniem największa ich przewaga do szybkość. Oni z nimi biegają i te gongi doprowadzają do szybszego bicia serca. Tego podbicia właśnie brakuje teresce. Z tereską jak to z kobietą trzeba delikatniej trochę wolniej a wtedy się odwdzięczy. I pamiętajcie jak ktoś szuka tylko kolorku na dyskr wytnijcie tylko dwa pierwsze segmenty resztę trzeba się wsłuchiwać i kopać. Odnośnie tornado to nie chcę innej cewki, początki były trudne bolała i boli łapa, problem z namierzaniem używam do tego tylko trybu statycznego, pinpoita mogłoby nie być na klawiaturze. Podświetlenie oślepia w nocy mogło by być słabsze albo z regulacją. Przy zakupie miałem ten sam dylemat co kolega w temacie. Wniosek taki że kupiłbym jeszcze raz to samo. Jak dla mnie namawiam kupujcie garety bo inaczej będę chodził po pustyni. Pozdrawiam.

7,5 koncentryk jest uniwersalna no ale można przecież w razie potrzeby przełączyć na bardzo czuły tryb prospecting i przetrzepać teren dokładnie.Niestety ceny cewek do xterry to taki kosmos że ciężko kupić jakąś inną w ciemno tylko po to aby wypróbować

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie