Voucur Napisano 13 Marzec 2013 Share Napisano 13 Marzec 2013 Wojtek, masz rację. Podejrzewam natomiast, że to nie jest czysty ołów. W pobliżu mojego domu był plac ćwiczeń, gdzie destruktów tych główek można było zbierać na wiaderka, kiedyś testowałem ich wytrzymałość młotem - za twarde to na czysty ołów. Pół biedy jak domieszką jest cyna czy antymon, podejrzewam jednak cynk (lub niecelowe skażenie cynkiem), na tej główce widać takie pęcherzyki" jakie powstają na stopach, które ulegają samoistnemu starzeniu się (cynkal, kriegsmetall itp.). No ja bym jednak z elektro uważał.Vis - 100% racji, tylko tak napisałem, bo niektórzy potrafią dać taki prąd, że po kwadransie w roztworze można jajka gotować i pójdą sobie na film Pożegnanie z Afryką". Trzeba zawsze brać poprawkę na to, że nie wiemy z kim gadam. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Marzec 2013 Share Napisano 13 Marzec 2013 Ad Blond, ołów właśnie przez moczenie w NaOH bardzo ładnie się czyści. Niestety jeżeli to stop cynku to właściwie wszystko mu szkodzi. Cynk to metal aktywny nic się na to nie poradzi.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.