pablo8019 Napisano 22 Luty 2013 Autor Share Napisano 22 Luty 2013 Minęło kilka lat odkąd zacząłem zbierać materiały dotyczące I wojny w powiecie puławskim i oto mogę już oznajmić iż prace nad tym zagadnieniem dobiegają powoli końca. Pozostało jedynie kilka źródeł do wpasowania w istniejącą już całość, niemniej jest to już ostatnia prosta przed ukończeniem opracowania które będzie nosić tytuł I wojna światowa na terenie powiatu puławskiego w latach 1914-15". Roboczy spis treści wygląda tak:1. Wstęp.2. Ogólny zarys działań wojennych w rejonie Puław w roku 1914.2.1. Pierwsza Bitwa pod Dęblinem w powiecie puławskim.2.2. Druga Bitwa pod Dęblinem w powiecie puławskim.3. Ogólny zarys działań wojennych w rejonie Puław w roku 1915.3.1. Bitwa pod Markuszowem i Kurowem.3.2. Bitwa pod Zagrodami.4. Puławski" odcinek Twierdzy Dęblin w latach 1914-15.5. Cmentarze i mogiły wojenne z okresu I wojny światowej na terenie powiatu puławskiego.6. Zakończenie.7. Bibliografia.Wydanie całości planuję na 100 rocznicę - tylko nie wiem jeszcze czy będzie to rok okrągłej rocznicy wybuchu I wojny i Bitew pod Dęblinem (2014) czy też zdobycia Twierdzy Dęblin i walk pod Markuszowem (2015). Będzie to zależało od daty ukończenia opracowywania wszystkich materiałów oraz możliwości finansowych - jako że książka będzie wydawana własnym kosztem. Gdyby ktoś z Was do tego czasu natrafił jeszcze na jakieś materiały/wspomnienia z tych okolic i byłby skłonny się nimi podzielić to byłbym niezmiernie wdzięczny (zresztą myślę że przyszli czytelnicy również). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukalek Napisano 23 Luty 2013 Share Napisano 23 Luty 2013 No w końcu ;).Gratuluję i czekam, na pewno zakupię! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo8019 Napisano 9 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2013 I jeszcze mały zwiastun:http://www.mmpulawy.pl/artykul/powstaje-nowe-opracowanie-o-i-wojnie-swiatowej-w-powiecie-pulawskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo8019 Napisano 18 Marzec 2014 Autor Share Napisano 18 Marzec 2014 Dla zainteresowanych: strona na Facebook'u poświęcona powstającemu opracowaniu.https://www.facebook.com/pages/I-wojna-%C5%9Bwiatowa-w-powiecie-pu%C5%82awskim-w-latach-1914-15/472547402845529 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.