pablo8019 Napisano 22 Luty 2013 Autor Napisano 22 Luty 2013 Minęło kilka lat odkąd zacząłem zbierać materiały dotyczące I wojny w powiecie puławskim i oto mogę już oznajmić iż prace nad tym zagadnieniem dobiegają powoli końca. Pozostało jedynie kilka źródeł do wpasowania w istniejącą już całość, niemniej jest to już ostatnia prosta przed ukończeniem opracowania które będzie nosić tytuł I wojna światowa na terenie powiatu puławskiego w latach 1914-15". Roboczy spis treści wygląda tak:1. Wstęp.2. Ogólny zarys działań wojennych w rejonie Puław w roku 1914.2.1. Pierwsza Bitwa pod Dęblinem w powiecie puławskim.2.2. Druga Bitwa pod Dęblinem w powiecie puławskim.3. Ogólny zarys działań wojennych w rejonie Puław w roku 1915.3.1. Bitwa pod Markuszowem i Kurowem.3.2. Bitwa pod Zagrodami.4. Puławski" odcinek Twierdzy Dęblin w latach 1914-15.5. Cmentarze i mogiły wojenne z okresu I wojny światowej na terenie powiatu puławskiego.6. Zakończenie.7. Bibliografia.Wydanie całości planuję na 100 rocznicę - tylko nie wiem jeszcze czy będzie to rok okrągłej rocznicy wybuchu I wojny i Bitew pod Dęblinem (2014) czy też zdobycia Twierdzy Dęblin i walk pod Markuszowem (2015). Będzie to zależało od daty ukończenia opracowywania wszystkich materiałów oraz możliwości finansowych - jako że książka będzie wydawana własnym kosztem. Gdyby ktoś z Was do tego czasu natrafił jeszcze na jakieś materiały/wspomnienia z tych okolic i byłby skłonny się nimi podzielić to byłbym niezmiernie wdzięczny (zresztą myślę że przyszli czytelnicy również).
ukalek Napisano 23 Luty 2013 Napisano 23 Luty 2013 No w końcu ;).Gratuluję i czekam, na pewno zakupię!
pablo8019 Napisano 9 Kwiecień 2013 Autor Napisano 9 Kwiecień 2013 I jeszcze mały zwiastun:http://www.mmpulawy.pl/artykul/powstaje-nowe-opracowanie-o-i-wojnie-swiatowej-w-powiecie-pulawskim
pablo8019 Napisano 18 Marzec 2014 Autor Napisano 18 Marzec 2014 Dla zainteresowanych: strona na Facebook'u poświęcona powstającemu opracowaniu.https://www.facebook.com/pages/I-wojna-%C5%9Bwiatowa-w-powiecie-pu%C5%82awskim-w-latach-1914-15/472547402845529
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.