Skocz do zawartości

Odznaka strzelecka srebrna 1914-1924

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Odznaka z kontekstu warszawskiego, srebro. Odznaka pamiątkowa 10-lecia Wkroczenia do Kielc" (1914-1924) I Kadrowej. Według tego co udało mi się ustalić (a jeśli się mylę to proszę o sprostowanie) jest to odznaka pamiątkowa, można ją nazwać kombatancką. Nie wiem czy wydawana przez ministerstwo wojskowe czy może np. związek piłsudczyków w IIRP. Ktoś wie?

Numer żołnierza 92 (na rewersie). Otrzymywali ją uczestnicy wejścia do Kielc, czyli żołnierze I Kompanii Kadrowej (kompania liczyła w ogóle ok. 150 osób, a w tym momencie nie wiem ile).

Czy zachowała się lista nadań?
Kto nadawał i na jakiej podstawie prawnej?
Jak była noszona?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje!!!!!!!

Napisano
Dotąd jedynie dostawałem potwierdzenia (z różnych źródeł), że to odznaka pamiątkowa, kombatancka bardzo rzadka dla żołnierzy z I kadrowej biorących udział w słynnym wejściu do Kielc. Wiem także, że krótki opis tej odznaki znajduje się w tej publikacji:

http://books.google.pl/books?id=5wMhAQAAIAAJ&q=inauthor:%22Wojciech+Stela%22&dq=inauthor:%22Wojciech+Stela%22&hl=pl&sa=X&ei=exwpUZyCHsjbtAahxYHQAg&ved=0CC8Q6AEwAA

Czy ktoś może ma tę książkę? Zna autora?
Napisano
Odznaka 10 lecia wkroczenia do Kielc, liczba nadań okolo 200, ale byly też nienumerowane dla oficjeli i organizatorów.

Ta jest rzadka, srebro, numer. W osttanich dwóch latach była oferowana na aukcjach stacjonarnych, DESA mi.in.
Napisano
Wszędzie gdzie mogłem ustaliłem właściwie jedną wersję. Odznaka pamiątkowo-kombatancka dla I kadrowej upamiętniająca 10-lecie wejścia do Kielc. Prawdopodobnie wybita staraniem związku jakiegoś (strzeleckiego czy legionistów... nie wiem).

Ale podałeś nowe informacje, których nie uzyskałem gdzie indziej: liczba nadań okolo 200, ale byly też nienumerowane dla oficjeli i organizatorów"

Bardzo jestem ciekawy źródła. Napisze tez na priv, jeśli można.

Dziękuję za wypowiedź w tym wątku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie