Listopadowy Napisano 18 Luty 2013 Autor Napisano 18 Luty 2013 Odznaka z kontekstu warszawskiego, srebro. Odznaka pamiątkowa 10-lecia Wkroczenia do Kielc" (1914-1924) I Kadrowej. Według tego co udało mi się ustalić (a jeśli się mylę to proszę o sprostowanie) jest to odznaka pamiątkowa, można ją nazwać kombatancką. Nie wiem czy wydawana przez ministerstwo wojskowe czy może np. związek piłsudczyków w IIRP. Ktoś wie?Numer żołnierza 92 (na rewersie). Otrzymywali ją uczestnicy wejścia do Kielc, czyli żołnierze I Kompanii Kadrowej (kompania liczyła w ogóle ok. 150 osób, a w tym momencie nie wiem ile). Czy zachowała się lista nadań?Kto nadawał i na jakiej podstawie prawnej?Jak była noszona? Będę wdzięczny za wszelkie informacje!!!!!!!
Listopadowy Napisano 23 Luty 2013 Autor Napisano 23 Luty 2013 Dotąd jedynie dostawałem potwierdzenia (z różnych źródeł), że to odznaka pamiątkowa, kombatancka bardzo rzadka dla żołnierzy z I kadrowej biorących udział w słynnym wejściu do Kielc. Wiem także, że krótki opis tej odznaki znajduje się w tej publikacji:http://books.google.pl/books?id=5wMhAQAAIAAJ&q=inauthor:%22Wojciech+Stela%22&dq=inauthor:%22Wojciech+Stela%22&hl=pl&sa=X&ei=exwpUZyCHsjbtAahxYHQAg&ved=0CC8Q6AEwAACzy ktoś może ma tę książkę? Zna autora?
odznaki1939 Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 Odznaka 10 lecia wkroczenia do Kielc, liczba nadań okolo 200, ale byly też nienumerowane dla oficjeli i organizatorów. Ta jest rzadka, srebro, numer. W osttanich dwóch latach była oferowana na aukcjach stacjonarnych, DESA mi.in.
Listopadowy Napisano 1 Marzec 2013 Autor Napisano 1 Marzec 2013 Wszędzie gdzie mogłem ustaliłem właściwie jedną wersję. Odznaka pamiątkowo-kombatancka dla I kadrowej upamiętniająca 10-lecie wejścia do Kielc. Prawdopodobnie wybita staraniem związku jakiegoś (strzeleckiego czy legionistów... nie wiem).Ale podałeś nowe informacje, których nie uzyskałem gdzie indziej: liczba nadań okolo 200, ale byly też nienumerowane dla oficjeli i organizatorów"Bardzo jestem ciekawy źródła. Napisze tez na priv, jeśli można.Dziękuję za wypowiedź w tym wątku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.