booros Napisano 9 Luty 2013 Autor Napisano 9 Luty 2013 trafil mi sie taki dziwolag - kruszynka.13mm srednica, waga 1,3gz jednej strony glowa, z drugiej maszerujacy ludzik.mam skojarzenie z jakims zetonem do gry czy czyms do zabawy, moze ktos z was spotkal sie z czyms podobnym - bo ta kruszynka mnie bardzo zaintrygowala...
booros Napisano 9 Luty 2013 Autor Napisano 9 Luty 2013 dla wszystkiego podaje grubosc - 1mm,material to chyba brąz - swietnie zachowany (slabe zdjecia), naprawde piekna patyna, zero sladow korozji - co to jest u licha?
booros Napisano 11 Luty 2013 Autor Napisano 11 Luty 2013 dodaje lepsze fotki, podobno to moze byc greko-rzym, teraz pytanie jaki - bede wdzieczny za identyfikacje.
kopijnik2 Napisano 11 Luty 2013 Napisano 11 Luty 2013 portret:ROMAN EMPIRE, Augustus, 27 BC - 14 AD, bronze - prawdopodobnie...poz. 124http://www.exonumia.com/sale11/alla.htm
booros Napisano 11 Luty 2013 Autor Napisano 11 Luty 2013 jestes pewien, ze to ta? - srednica srednio pasuje, no i szkoda, ze rewersu nie ma pokazanego.tak czy siak wielkie dzieki!z tego co zrozumialem, jest napisane, ze rzadka. I wybita w Antiochi(Syria) - na przelomie er. no i klimat troche jak z biblii przy narodzeniach Jezusa:W owym czasie, gdy zarzadca Syrii byl Kwiryniusz, wyszlo rozporzadzenie cesarza Augusta, zeby przeprowadzic spis ludnosci ...fajnie jest drapnac monete cesarza z czasow w ktorych zyl Jezus.
kopijnik2 Napisano 11 Luty 2013 Napisano 11 Luty 2013 jestes pewien, ze to ta?...prawdopodobnie ta wersja portretu tego cesarza...-----------------i tylko tyle...druga strona - nie rozpoznana - i to ona może wszystko zmienić
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.