maariusz535 Napisano 19 Grudzień 2012 Autor Napisano 19 Grudzień 2012 mam pytanie co do tego guzika,na butonarium jest opis ze to regimentPotockiego,ale druga strona guz nie przypomina mi za bardzo zeby on byl polski.potwierdzi to ktos? bardziej myssle nad pruskim,zdjecie pochodzi z butonarium
dado373 Napisano 19 Grudzień 2012 Napisano 19 Grudzień 2012 Niestety nie znamy miejsca znalezienia, które - przy tego typu guzikach - mogłoby stanowić kontekst z jakimś wydarzeniem historycznym... co czyniłoby ewentualną identyfikację, zdecydowanie bardziej prawdopodobną. W sytuacji zaś, gdy miejsce znalezienia nie jest znane... możemy tylko gdybać. Osobiście jestem skłonny sądzić, iż rzeczywiście jest to guzik polski z okresu IRP. Jednak niekoniecznie będzie to - wspomniany już - 7 Regiment. Dlaczego akurat Prusy... a nie np. Hanower???? Niemcy w XVIII stuleciu były nadal podzielone na ponad tysiąc różnych państewek: terytoria biskupstw i opactw, wolnych miast, poszczególne księstwa i hrabstwa oraz maleńkie majątki rycerskie miały szerokie autonomiczne prawa. Nie znam źródła informacji, iż to ''wojska pruskie guziki numerowane zaczęły używać dopiero w XIX w.'', skąd taka informacja, co autor rozumie, mówiąc o Prusach? Nie wiem. Potwierdzić zaś mogę, że XVIII-to wieczne guziki podobnej konstrukcji, znajdowane są w okolicach Szczecina(kilka znalezionych osobiście), a nawet na terenie dzisiejszych Niemiec. Żeby podjąć dyskusję o jakiejś wartości merytorycznej, warto byłoby ustalić, gdzie - poza Polską - w XVIII w., używano guzików numerowanych. Czy znalazł ktoś może guzik podobnej konstrukcji (z numerem)... na pobojowisku z okresu wojny siedmioletniej? Ważna jest informacja o jakimkolwiek guziku numerowanym, ''wyciągniętym'' z kontekstu, a właściwie z kontekstem, jakiegoś XVIII-to wiecznego wydarzenia.
maariusz535 Napisano 19 Grudzień 2012 Autor Napisano 19 Grudzień 2012 na butonarium niektore guziki tego wzoru z tulu ksztalt jakby litery u opisane ze przypuszczenia sa na pruski guzik z tego tak skojarzylem ta 7
dado373 Napisano 19 Grudzień 2012 Napisano 19 Grudzień 2012 Musiałem 2 razy przeczytać, żeby zrozumieć. Na buttonarium znaczna część opisów jest błędna, jednak... pracują nad tym. Bądźmy dobrej myśli. Niewątpliwie przydałaby się informacja o miejscu znalezienia poszczególnych guzików, choćby powiat.
maariusz535 Napisano 20 Grudzień 2012 Autor Napisano 20 Grudzień 2012 a co myslicie o tej 4 z jakiego okresu i jakich wojsk.jest plaski z mosiadzu z tylu uszko z drutu jakby przylutowane,
dado373 Napisano 20 Grudzień 2012 Napisano 20 Grudzień 2012 Lepsze zdjęcia niezbędne.Po tych stawiam na szwajcara z okresu wojen napoleońskich, ewentualnie jakiś nieregulaminowy polski z okresu KP(najpewniej lata 1830/31).
maariusz535 Napisano 21 Grudzień 2012 Autor Napisano 21 Grudzień 2012 to zdjecie moze wyrazniejsze bedzie
dado373 Napisano 22 Grudzień 2012 Napisano 22 Grudzień 2012 Można jeszcze prosić o zdjęcie rewersu guzika?
maariusz535 Napisano 24 Grudzień 2012 Autor Napisano 24 Grudzień 2012 uszka brak ale widoczny kawalek druty z ktorego bylo zrobione uszko i dobrze widoczne jakby bylo przylutowane
dado373 Napisano 25 Grudzień 2012 Napisano 25 Grudzień 2012 Rewers kombinowany, co utrudnia identyfikację.Tu podobny problem: http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=701813I tu również proszę o podanie miejsca znalezienia, choćby dla dobra przyszłych ustaleń.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.