Einherjer Napisano 12 Grudzień 2012 Autor Napisano 12 Grudzień 2012 Witam.Taka skrzynia się trafiła swego czasu.Ostatnio udało mi się dorwać drugą z innymi oznaczeniami no i zacząłem się zastanawiać nad przeznaczeniem tego kuferka.Może ktoś zauważył na zdjęciach z epoki taką skrzynie?
Einherjer Napisano 12 Grudzień 2012 Autor Napisano 12 Grudzień 2012 Bicia od wewnątrz na wieku.DOK. II - Dowództwo okręgu nr IITarnawatka 1939
Einherjer Napisano 13 Grudzień 2012 Autor Napisano 13 Grudzień 2012 Dokładnie tak jak piszesz.Druga skrzynka także ma takie wymiary.Zdjęcia wstawie później.Pzdr
Einherjer Napisano 15 Grudzień 2012 Autor Napisano 15 Grudzień 2012 Druga skrzynia.Chałupniczo przemalowana na zewnątrz na brąz.Kolor wnętrza jest oryginalny, identyczny w obydwu skrzyniach.
jarat88 Napisano 15 Grudzień 2012 Napisano 15 Grudzień 2012 Moja rodzina pochodzi z Tarnawatki...z opowiadań wiem że sporo pol. sprzetu tam pozostało..
Einherjer Napisano 15 Grudzień 2012 Autor Napisano 15 Grudzień 2012 Nie jest to dziwne biorąc pod uwagę położenie wsi na trasie Zamość - Tomaszów Lubelski i bliskość Tarnawatki do TL.Nie wiązałbym jednak tej skrzyni z samym faktem pozostawiania sprzętu przez WP.Może jakiś zakład produkujący skrzynie się tu znajdował?Nie wiem.W każdym razie bardziej interesuje mnie przeznaczenie tej skrzyni niż bicia.Pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.