Skocz do zawartości

Guzik 13

Wojtinho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
13 pułk piechoty liniowej. Błędem byłoby przypisywanie guzika tylko do Armii Francuskiej lub też tylko do Armii XW . Nawet sygnatura polskiego producenta nie daje pewności, że dany guzik rzeczywiście był przy mundurze żołnierza XW. Pewne jest, że wojska napoleońskie również nosiły guziki polskiej produkcji... i bynajmniej nie było to zjawisko rzadkie. Ba, znane są egzemplarze produkcji polskiej z okresu XW, dla oddziałów, którymi XW nie dysponowało. Wróżenie zaś przynależności na podstawie uszka typu koszyczek lub wersji, jaką posiada guzik kolego Wojtinho... jest słabym żartem.
Napisano
Czy na guziku (zwłaszcza na rewersie) są ślady srebrzenia czy złocenia?
Czy wiadomo skąd guzik pochodzi? Z jakim zdarzeniem można go powiązać?
Możliwe, że to guzik oficera 13 pułku piechoty liniowej z okresu Powstania Listopadowego
Napisano
Czy na guziku (zwłaszcza na rewersie) są ślady srebrzenia czy złocenia?
Czy wiadomo skąd guzik pochodzi? Z jakim zdarzeniem można go powiązać?
Możliwe, że to guzik oficera 13 pułku piechoty liniowej z okresu Powstania Listopadowego
Napisano
SZZ śladów srebrzenia i złocenia brak sama patyna a na obtarciach miedziany kolor,znaleziony krzewień/wincentów radom ,może przemarsz wojsk albo stacjonowanie ale nie znalazłem na ten temat informacji .Pozdrawiam
Napisano
SZZ, czy jest pewne, że pułki liniowe, utworzone w KP po wybuchu powstania listopadowego (9 - 24), a właściwie ich oficerowie, nosili przy mundurach guziki na wzór oficerskich z KP (przed powstaniem)?
Napisano
Ja jestem tego na 100% pewien. Widziałem takie guziki oficerskie z numerami 12, 15, 20 i 22. Co wiecej widziałem cynowe guziki żołnierskie z numerami 11,13,14,15,16,17,18,19,23.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie