dodo100 Napisano 11 Grudzień 2012 Autor Napisano 11 Grudzień 2012 Znaleziona na kaszubskiej drodze. Obok leżał pistolet kapiszonowy?Co to może być?Czy część jakiejś gry? Współczesny?Metal pełny, nie wydmuszka, wielkość jak 5zł.Dość ciężki. Wygląda jak czapka mandaryna.A pod spodem...
dodo100 Napisano 11 Grudzień 2012 Autor Napisano 11 Grudzień 2012 Takie coś...hę?Nigdy czegoś takiego nie widziałem.Co robił chińczyk na kaszubach?????
dodo100 Napisano 11 Grudzień 2012 Autor Napisano 11 Grudzień 2012 posmarowałem to tuszem i wyszło takie cóś jak poniżej....
kpt Alatriste Napisano 11 Grudzień 2012 Napisano 11 Grudzień 2012 To nie jest pieczęć, bo Twoje odbicie w tuszu tworzy negatyw. Rozpoznaję tylko jeden hieroglif- pierwszy od góry to dà" znaczący duży", ale w połączenieu z wieloma innymi wyrazami daje zupełnie inne znaczenie, np: 大夫 dài fù" to lekarz, czyli dosłownie wielki mężczyzna", a 大学 dá xué" to uniwersytet, dosłownie duży uczyć się".
kpt Alatriste Napisano 11 Grudzień 2012 Napisano 11 Grudzień 2012 Cierpliwości Kolego, jeszcze nie wiem co to jest, ale jak to mówią hydraulicy- nie ma takiej rury, której by się nie dało odkręcić.
dodo100 Napisano 11 Grudzień 2012 Autor Napisano 11 Grudzień 2012 Superr.Poczekamy, zobaczymy. Dziwne, że to nie pieczęć, wygląda na taką.
kpt Alatriste Napisano 11 Grudzień 2012 Napisano 11 Grudzień 2012 Twój przedmiot to tak zwany yuanbao" (po chińsku 元寶 czyli w zapisie pinyin yuánbǎo") który wyobraża łódź wypełnioną pieniędzmi. Jest to talizman mający przynieść właścicielowi bogactwo, gdyż w dawnych czasach taki kształt miały monety" wytłoczone w srebrze. Jest to popularny podarunek na chiński Nowy Rok.
dodo100 Napisano 11 Grudzień 2012 Autor Napisano 11 Grudzień 2012 Jesteś kolego wielki. Gratuluję uporu i profesjonalizmu.To mi się trafiło! Na kaszubach chiński talizman bogactwa.Fakt na tej samej drodze kilka metrów dalej znalazłem 5zł. Nieźle się zaczyna. he. ciekawe tylko z kąd u nas takie rzeczy? Czyżby z frontem przywędrowało?Kto to odgadnie?. Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam
belmont Napisano 11 Grudzień 2012 Napisano 11 Grudzień 2012 Witam.Napisz parę słów o pistolecie.Czy pistolet zabawka?????
dodo100 Napisano 12 Grudzień 2012 Autor Napisano 12 Grudzień 2012 Postaram się dosłać fotki. Jest to krótki pistolet kapiszonowy już po elektrolizie. Trafi na forum do id.Została oczywiście tylko rama bez okładek i innych miękkich części.Żadna zabawka!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.