hellixx Napisano 24 Listopad 2012 Autor Napisano 24 Listopad 2012 Witam.Może ktoś rozpozna co to za monetka i z jakiego materiału.Dziękuje. Pozdrawiam
hellixx Napisano 24 Listopad 2012 Autor Napisano 24 Listopad 2012 2 stronaniestety jakoś nie mogę zrobić lepszego fotosry.
GTR34 Napisano 24 Listopad 2012 Napisano 24 Listopad 2012 raczej zlota nie jest zloto nie sniedzieje moze uda Ci sie rozszyfrowac napis otokowy ze zdjec jest ciezko. Pozdrawiam
Władziu Napisano 24 Listopad 2012 Napisano 24 Listopad 2012 To mosiężny liczman. Francuski albo robiony na rynek francuski. Stempel jest odwrócony?
hellixx Napisano 24 Listopad 2012 Autor Napisano 24 Listopad 2012 to co mogę odczytać to AWERS : LUD.XV.DG FR.ET.N.A.REX REWERS : MICHAEL LEICH KAVF RECH ET (napisy na rewersie mogą być źle oddzielone )o co chodzi z odwróconym stemplem Władziu ? jak mam to sprawdzić ?Pozdro
Władziu Napisano 24 Listopad 2012 Napisano 24 Listopad 2012 Chodzi o to czy jak patrzysz na monetę i ją odwrócisz o 180 stopni to jest do góry nogami". Z latami panowania Ludwika XV pokrywa się okres działalności Michaela Lauera z Norymbergi. Obstawiam, że to jego dzieło ale ten napis otokowy jest do grubszej analizy. Zobacz proszę, czy nie ma kropek między tym co udało Ci się odczytać.
hellixx Napisano 24 Listopad 2012 Autor Napisano 24 Listopad 2012 Jest do góry nogami.Napisy na rewersie powinny być ok. No może nie MICHAEL a MICHAELLE a potem ICH reszta powinna być ok.w awers słabo widać litery N i A. Ich nie jestem pewien. Te przy końcu.LUD.XV.DG FR.ET.N.A.REX
Władziu Napisano 24 Listopad 2012 Napisano 24 Listopad 2012 Awers jest jasny: Ludwik XV z łaski Bożej Francji i Nawarry król. Rewersowi chyba nie podołam. Z mojej strony tyle. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.