Skocz do zawartości

Dziwny bunkier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Ostatnio wykonując czynności zawodowe mam okazję połazić po górkach i dolinach w okolicach Bań Mazurskich (powiat Gołdap)

Na jednym z pól obecny gospodarz pokazał mi odkopany jak to nazwał - bunkier, chociaż nie jestem pewien czy to rzeczywiście bunkier.
Jest to betonowa rura (krąg lub kręgi średnicy około 1 metra , która leży poziomo i jest zalana betonem , który tworzy literę T ale z krótkim daszkiem". Górna część tego obiektu znajduje się na wysokości poziomu ziemi. Ponieważ bunkier został odkopany wiem że z jednej strony do tej rury można wejść. Całość ma ok 3,5 na 2 metry.
Ciekaw jestem do czego służył ów obiekt bo nie wygląda mi na bunkier raczej na podstawę dla jakiegoś działa ?
Oprócz tego odkopanego na tym samym polu znajdują się chyba jeszcze 4 takie same nienaruszone objekty, gdzie widoczna jest tylko górna betonowa część równa z powierzchnią ziemi. Wszystkie znajdują się na szczycie sporego pagórka jakich tam wiele.

Spotkał eis ktoś z czymś takim ?

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie