Misterrajt Napisano 10 Listopad 2012 Autor Share Napisano 10 Listopad 2012 Witam wszystkich,Ostatnio wykonując czynności zawodowe mam okazję połazić po górkach i dolinach w okolicach Bań Mazurskich (powiat Gołdap)Na jednym z pól obecny gospodarz pokazał mi odkopany jak to nazwał - bunkier, chociaż nie jestem pewien czy to rzeczywiście bunkier.Jest to betonowa rura (krąg lub kręgi średnicy około 1 metra , która leży poziomo i jest zalana betonem , który tworzy literę T ale z krótkim daszkiem". Górna część tego obiektu znajduje się na wysokości poziomu ziemi. Ponieważ bunkier został odkopany wiem że z jednej strony do tej rury można wejść. Całość ma ok 3,5 na 2 metry. Ciekaw jestem do czego służył ów obiekt bo nie wygląda mi na bunkier raczej na podstawę dla jakiegoś działa ?Oprócz tego odkopanego na tym samym polu znajdują się chyba jeszcze 4 takie same nienaruszone objekty, gdzie widoczna jest tylko górna betonowa część równa z powierzchnią ziemi. Wszystkie znajdują się na szczycie sporego pagórka jakich tam wiele.Spotkał eis ktoś z czymś takim ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 10 Listopad 2012 Share Napisano 10 Listopad 2012 Pokaż jakieś fotki tego obiektu wtedy coś wymyślimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szym Napisano 10 Listopad 2012 Share Napisano 10 Listopad 2012 Tak na szybko, takie wynalazki służyły czasem jako magazyny amunicji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misterrajt Napisano 11 Listopad 2012 Autor Share Napisano 11 Listopad 2012 Nie mam zdjęć ale:,Gdybym budował schron na amunicję :1) nie robiłbym bym tego na szczycie pagórka2)środek nie miałby przekroju rury3)górna część schronu byłaby dobrze zamaskowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maślana Napisano 26 Listopad 2012 Share Napisano 26 Listopad 2012 jeśli jest ich więcej i na szczycie górki to mogą być jakieś podstawy radarowe,do jakiś dużych instalacji?fotka by się przydała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andretus Napisano 29 Listopad 2012 Share Napisano 29 Listopad 2012 Może to być tzw. Garnek Kocha, może trochę zmodyfikowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.